Изложба културног наслеђа Србије на БИТЕФ-у

0

Уочи церемоније отварања 52. Битеф-а у фоајеу Југословенског драмског позоришта отворена је изложба Европска година културног наслеђа – Поздрав из Србије.

У оквиру обележавања Европске године културног наслеђа, Делегација ЕУ у Србији и ЕУ инфо центар у Београду приредили су изложбу о местима културног наслеђа у Србији кроз коју су посетиоци имали прилику да се подсете шта све чини богато културно наслеђе Србије.

Изложбу су отворили Иван Меденица, уметнички директор Битефа и шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици. Они су се пристнима обратили и угостили их у оквиру свечаног коктела одржаног поводом отварања изложбе и том приликом најавили свечано отварање фестивала.

Битеф фестивал свечано је отворио један од водећих филозофа млађе генерације Срећко Хорват. Истичући значај Битефа који ове као и претходних година поставља питања која се тичу свих нас Хорват се запитао: Која је улога позоришта и Битефа? У тренутку када се политика претвара у позориште, наш задатак је да вратимо политику у позориште, али не у смислу политиканства, корупције, намештања послова, већ у смислу ангажованог театра који неће само тумачити реалност већ и покушати да је мења.

Фестивал је почео представом Жориса Лакоста “Свита бр. 3 ‘Европа” која у духу слогана фестивала “Свет без људи” отвара питања која данас изазивају дубоку забринутост, да је свет у коме живимо – свет екстремних идеологија и режима.

52. Битеф трајаће до 22. септембра, а током трајања фестивала публика ће имати прилике да погледа представе из 10 различитих земаља, којима ће се представити аутори који су већ добро познати београдској публици, али и нова Битефова открића.

Подели

Comments are closed.