Изјава Жан-Клод Јункера поводом 50. годишњице Прашког пролећа

0

У уторак, 21. августа се навршило 50 година од завршетка Прашког пролећа, једне од најтрагичнијих и најболнијих епизода у савременој европској историји. Председник Европске комисије Председници Европске комисије Жан-Клод Јункер је тим поводом издао следеће саопштење:

„Данас, када обележавамо годишњицу Прашког пролећа, присећамо се погинулих и одајемо почаст храбрости и јунаштву оних – међу којима је било много студената – који су пркосили тенковима и пушкама. Њихово наслеђе је наша одговорност: не смемо никада заборавити њихов покушај да одбране најтемељнија права и слободе“, рекао је председник Јункер, додајући да на данашњи дан треба гледати као на „дан свечаног подсећања на то да се слобода и поштовање људских права никада не смеју узимати здраво за готово и да се њих треба борити сваког дана […] Не могу да замислим бољи начин да одамо почаст херојима Прашког пролећа”.Интегрално саопштење је доступно овде.

Потпредседник Марош Шефчович и комесарка Јурова су се такође осврнули на овај догађај:

„Морамо да памтимо лекције из августа 1968. Слобода се не сме узимати здраво за готово, а просперитета нема без слободе изражавања, вероисповести или удруживања. Стога никад не смемо толерисати кршења међународног права и сламање тежње народа за слободом и демократијом“, рекао је потпредседник Шефчович.

„Совјетски тенк на мом прагу је једно од мојих најранијих сећања, нешто што вас обележи за цео живот. Зато сматрам да је одбрана наше демократије данас најважнији задатак свих нас – Чеха, Словака, Европљана“, рекла је комесарка Јурова.

Подели

Comments are closed.