Изјава Могерини у име ЕУ поводом Светског дана староседелачких народа

0

Пре десет година, Генерална скупштина Уједињених народа усвојила је Декларацију УН о правима аутохтоних народа (УНДРИП), којом су установљени оквири права, достојанства и добробити староседелачких народа.

Од тада се бележи пораст признавања и разумевања изазова са којима се суочавају староседелачки народи. Ови позитивни трендови су подстакнути ојачаном сарадњом и партнерством између држава, цивилног друштва и самих аутохтоних народа. Таква партнерства још јачају услед чињенице да се староседелачки народи боре за сопствена права, да би се окончао сваки облик дискриминације и отворено говорило о свим кршењима и злоупотребама људских права.

Иако они чине мање од пет одсто укупног светског становништва, ови народи су међу 15 одсто најсиромашнијих људи широм света. Староседеоци су често и међу првим жртвама погоршања стања људских права.

Европска унија располаже широким спектром политика којима се подржава право аутохтоних народа према поставкама УНДРИП-а, од људских права до развоја и финансијских инструмената. Билатерална сарадња Европске уније са многим земљама придаје велики значај учешћу аутохтоних народа на локалном и државном нивоу у земљама у којима живе. Европска унија такође предузима акције у борби против насиља усмереног ка староседелачким народима и браниоцима људских права, посебно када штите земљиште и природне изворе. Крост Европски инструмент за демократију и људска права, Европска унија подржава староседелачке браниоце људских права и смањује ризик њиховог угрожавања.

Ова посвећеност спречавању и заштити од претњи и насиља поновљена је у Закључцима о аутохтоним народима Савета Европске уније, усвојеним 15. маја ове године.

Европска унија ће наставити да подржава староседелачке народе у борби против дискриминације и неједнакости. Због тога је Европска унија такође дубоко посвећена инклузији староседелачких народа у Агенду за одрживи развој 2030, где ћемо на развој применити приступ заснован на праву – укључујући сва људска права тако да нико не буде остављен по страни. Допринос Европске уније биће вођен Европским консензусом за развој.

Европска унија је спремна да настави наше дијалоге са староседелачким народима на свим нивоима ЕУ сарадње да би се максимализовали учинци наших активности и дела. Радићемо са свим партнерима, почев од представника самих староседелачких народа, да би се осигурала посвећеност међународне заједнице УНДРИП-у у годинама пред нама.

Подели

Comments are closed.