Изјава портпарола поводом одлуке Турске да обустави ванредно стање

0

Поздрављамо одлуку Турске да обустави ванредно стање у Турској. Сматрамо, међутим, да усвајање нових законодавних предлога који властима дају огромна овлашћења и којима неколико рестриктивних елемената ванредног стања остаје на снази, умањује било какав могући позитивни ефекат окончања ванредног стања.

Понављамо још једном да од Турске очекујемо да спроведе кључне препоруке Савета Европе, Венецијанске комисије и других релевантних институција као и да поштује разграничење овлашћења између извршних и правосудних власти.

У овом контексту очекујемо од Турске и да укине све мере које се негативно одржавају на владавину права, независност правосуђа и основне слободе које представљају окосницу сваке демократске државе. То укључује слободу изражавања, слободу окупљања и процесна права. Такође очекујемо од Турске да након укидања ванредног стања престане да крши обавезе које проистичу из Европске конвенције о људским правима.

Конкретна и трајна побољшања у области владавине права и основних слобода остају предуслов за даљи развој односа ЕУ и Турске.

Подели

Comments are closed.