Изјава председника Европског савета Доналда Туска након самита ЕУ-Западни Балкан

0

Добар дан. Пре свега желим да се захвалим премијеру Борисову и његовом тиму: одрадили сте невероватан посао и заиста сам импресиониран вашом ефикасношћу и одлучношћу, а највише вашим ангажманом о ком сведочи успех овог самита. Хвала и на предивном бугарском гостопримству. Благодариа Боyко, благодариа прелестна Булгариа (хвала вам, Бојко, хвала ти, лепа Бугарско)
Управо смо завршили веома добар и успешан самит између ЕУ и Западног Балкана. Сматрам да је прошло превише времена од нашег последњег састанка у Солуну пре 15 година, па смо зато одлучили да наредни састанак одржимо за две године у Хрватској. То најбоље илуструје чињеницу да су интеграције Западног Балкана приоритет број један за ЕУ.

Данас смо изнова потврдил узајамну посвећеност европској перспективи региона. Као што сам рекао током недавне посете региону: Европска унија јесте и остаће најпоузданији партнер читавог Западног Балкана.

Конкретизовали смо начине за унапређење веза унутар Западног Балкана и са ЕУ. Разговарали смо о везама између људи, привреда, али и дигиталним и инфраструктурним везама. Пакетом мера који смо недавно потписали – тзв. Софијску агенду приоритета – текућој сарадњи смо придодали нове иницијативе.  Примера ради, договорили смо се да удвостручимо број учесника Еразмуса како бисмо већем броју младих омогућили да студира у ЕУ као и да ћемо радити на смањењу накнада за роминг и стварању погоднијих услова за приватне инвестиције пружањем бољих банкарских гаранција.

Да не буде забуне: Агенда повезивања није ни алтернатива, ни замена за проширење. То је само један од начина да се ефикасније искористи време од данас до сутра, како наши грађани и предузећа не би морали да чекају на све предности европских интеграција. Јер ја не видим другу будућност Западног Балкана осим оне у ЕУ. Нема алтернативе, нема плана Б. Западни Балкан је саставни део Европе и он припада нашој заједници.

Пре него завршим, дозволићете да се на врло кратко осврнем на синоћни састанак лидера ЕУ.
Договорили смо се да ће ЕУ појачати напоре у области дигитализације и иновација како би дорасла изазову технолошке револуције. На нашем састанку у јуну можете очекивати веома конкретне одлуке, попут успостављања Европског иновационог савета у оквиру наредног вишегодишњег финансијског оквира, пилот пројекте, укључујући вештачку интелигенцију и већа инвестициона средства. Све то ће бити засновано на нашим европским вредностима, укључујући поштовање приватности грађана, на интернету и ван њега.

Што се тиче иранског нуклеарног споразума, једногласно смо се сложили да ће ЕУ остати део споразума докле год му Иран буде потпуно посвећен; Комисији је дато зелено светло да реагује кад год су европски интереси угрожени.

Када је у питању трговина на релацији ЕУ-САД, постигли смо договор о јединственом приступу који ће дати нову снагу Комисијиним текућим преговорима са Сједињеним Државама. ЕУ је чак спремна да преговара о трговинској либерализацији са нашим америчким пријатељима, али само ако САД донесу одлуку о безусловном изузећу ЕУ од тарифа на алуминијум и челик. Детаљније о овоме ћете чути од председника Јункера. Хвала.

Подели

Comments are closed.