Изјава Федерике Могерини поводом изјаве председника САД-а Трампа о иранском нуклеарном споразуму

0

Европска унија жали због изјаве председника Сједињених Америчких Држава о нуклеарном споразуму са Ираном. Уколико би САД поново размотриле своју одлуку, ЕУ би поздравила такав корак. Сједињене Државе су наш најближи партнер и пријатељ са којим настављамо да радимо на решавању многих питања. Као што смо одувек говорили, нуклеарни споразум није билатерални споразум да би било која земља могла једнострано да га раскине.

Споразум је једногласно подржан Резолуцијом 2231 Савета безбедности УН и представља кључни елемент глобалне архитектуре за спречавање ширења нуклеарног оружја, нарочито у тренутку када постоје охрабрујући сигнали о могућој денуклеаризацији Корејског полуострва. Нуклеарни споразум са Ираном има пресудан значај за безбедност региона, Европе и остатка света.

Све док Иран буде поштовао своје обавезе које проистичу из споразума – као што је чинио до сада – Европска унија ће бити посвећена пуној и делотворној примени нуклеарног споразума. Имамо пуно поверење у рад, стручност и аутономију Агенције за атомску енергију која је до сада објавила 10 извештаја у којима је потврдила да Иран у потпуности испуњава своје обавезе.

Укидање санкција представља витални део споразума. Европска унија је у више наврата истицала да укидање санкција позитивно утиче не само на трговину и привредне односе са Ираном, већ да доноси кључне предности грађанима Ирана. Европска унија остаје у потпуности посвећена укидању поменутих санкција.

Оно што ме посебно брине јесте најава нових санкција. У наредном периоду намеравам да се консултујем са свим нашим партнерима о последицама нових санкција. Европска унија је решена да следи безбедносне интересе и да заштити своје привредне инвестиције.

Нуклеарни споразум са Ираном представља врхунац 12 година дипломатије. Он припада читавој међународној заједници. Споразум је до сада функционисао и постизао свој циљ, тј. гарантовао је да Иран не развија нуклеарно оружје. Европска унија је решена да очува споразум. Од остатка међународне заједнице очекујемо да ради свој део посла и да гарантује пуно спровођење споразума зарад колективне безбедности.

За крај бих упутила поруку грађанима и лидерима Ирана. Свакоме од њих. Не дозволите да било ко раскине овај споразум јер он представља једно од највећих дипломатских постигнућа. Он је доказ да је решења у којима су сви на добитку могуће постићи кроз дијалог, посвећеност и истрајност. Доказ је да се заједнички језик може пронаћи, чак и када се ставови и интереси разликују.

Овај споразум припада свима нама. Испуњавајте своје обавезе, а ми ћемо испуњавати наше. Заједничким снагама, с остатком међународне заједнице, очуваћемо споразум.

Подели

Comments are closed.