Изјава Федерике Могерини поводом међународног дана борбе против некажњавања злочина над новинарима

0

Демократија не може бити функционална без слободних, разноврсних и независних медија. Новинари и медијски актери из целог света позивају државе, државне службенике, корпорације и друштво у целини да сносе одговорност за своја дела. Превише новинара је изложено претњама и нападима само зато што обављају свој посао, а починитељи често остају некажњени.

На данашњи дан, који је на основу Резолуције Генералне скупштине УН 68/163 проглашен Међународним даном борбе против некажњавања злочина над новинарима, одајемо почаст свим новинарима широм света који су изгубили живот и били жртве напада због обављања свог посла. Одајемо почаст и свим њиховим храбрим колегама који су наставили тамо где су они стали.

Убиства истраживачких новинара Дафне Каруане Галиције и Јана Куциака у ЕУ, доказују да ни један регион у свету није имун на такве злочине. Такве злочине треба темељно истражити, а њихове починиоце кривично гонити, као у случају убиства саудијског новинара Џамала Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу. Од Саудијске Арабије смо затражили сарадњу и очекујемо да ћемо сарађивати на темељној, кредибилној и транспарентној истрази. Инсистирамо на расветљавању околности његове смрти и преузимању одговорности свих укључених.

Нарушавање и сужавање простора за слободно новинарство у многим земљама представља забрињавајући тренд, због чега се кредибилитет медија доводи у питање, а њихов рад дискредитује и слаби. Новинарима се мора осигурати безбедно и сигурно окружење за рад, на интернету и ван њега, без опасности од узнемиравања, политичког притиска, цензуре или прогона. Здрав правни систем мора да штити медијске куће и новинаре у целом свету како би они могли да обављају свој посао потпуно независно. У времену када расте проблем ширења дезинформација, новинарима треба гарантовати безбедност како би могли да на кредибилан начин извештавају у корист и у интересу свих грађана.

ЕУ ће наставит да се служи свим одговарајућим инструментима спољне политике и финансијским инструментима како би се квалитет новинарства, приступ јавним информацијама и слобода изражавана подигли на виши ниво. ЕУ ће наставити да финансира Европски центар за слободу штампе и медија и пружа циљану заштиту кроз програм за браниоце људских права.

Све државе ЕУ и треће земље су дужне да испуне своје обавезе у контексту заштите слободе изражавања и безбедности новинара тако што ће им омогућити одговарајуће правно окружење, озбиљно реаговати на претње новинарима и енергично истраживати стварне нападе. Очекујемо од свих држава да интензивирају превентивне мере, мобилишу све актере и успоставе националне безбедносне механизме у складу с Акционим планом УН за безбедност новинара и питање некажњавања.

Слободно новинарство је окосница слободних друштава: његовим нарушавањем угрожавамо сопствену слободу.

Подели

Comments are closed.