Изјава Федерике Могерини по доласку на неформални састанак министара одбране ЕУ

0

Добро јутро,

Прво, већ јуче смо почели са веома корисним разговорима са министрима одбране и аустријским председништвом о нашој сарадњи у пољу одбране и безбедности са Западним Балканом. Желим да почнем оим јер традиционално посматрамо Западни Балкан као нестабилну област, у којој Европска унија већ годинама, ако не и деценијама, обезбеђује безбедност. Сада прелазимо у фазу у којој смо партнери у нашој заједничкој безбедности и одбрани.

Аустријско председништво изузетно ради на одржавању теме Западног Балкана високо на дневном реду Европске уније, баш као и бугарско пре ње, а очекујем да ће исту праксу наставити Румунија. Разговарали смо са министрима, заједно са НАТО-ом и Уједињеним нацијама – наши кључни партнери у региону – како да повећамо нашу сарадњу у области безбедности и одбране у региону, што је интегрални део нашег рада са Западним Балканом.

Данас настављамо рад са министрима на одбрамбеном пакету. Када је у питању Стална структурална сарадња (ПЕСЦО), разматраћемо перспецтиве нових пројеката и читав низ питања за која знате да о њима разговарамо у последње две године.

Такође ћемо са министрима разговарати о питању које нам је већ неколико месеци на дневном реду. Од јула радимо са земљама чланицама на стратешком осврту на Операцију Софија. Као што знате, ради се о војној операцији ЕУ која, као што су све земље чланице поново потврдиле, игра кључну стратешку улогу која је кључна у борби Европске уније против трговине људима, али такође и обучава либијску Обалску стражу, и испуњава неке од задатака које је Савет безбедности Уједињених нација задао Европској унији.

Морамо да се суочимо са питањем правила искрцавања. Желим да нагласим чињеницу да је ово питање које се не тиче само Операције Софија, већ је много шире. И то је питање које не можемо да игноришем. Данас ћу од министара затражити савете како да се односимо и решимо ово питање. Током лета смо разговарали – у јулу и августу – о неким предлозима за решење овог питања, међу којима је и предлог о посредовању који сам изнела последњих недеља.

До сада нисмо дошли до консензуса. Као што знате, потребно је да будемо једногласни око правила наших војних операција. Али данас ћу са министрима размотрити има ли простора и какав простор имамо да бисмо дошли до одговора на ово питање. Ово захтева конструктивни приступ свих, као и да све државе чланице преузму одговорност.

Подели

Comments are closed.