Искоришћавање потенцијала младих као покретача промена

0

ЕУ окупља представнике омладинских организација и младе лидере како би изградила мостове који спајају културе и премошћују границе. Изградњом партнерског поверења између младих са свих континената, ЕУ младима омогућује да постану покретачи друштвених и политичких промена. Међународни дан младих, 12. август, истиче улогу младих жена и мушкараца као главних партнера у доношењу промена те служи као прилика да се укаже на изазове и проблеме са којима се суочавају млади широм света.

Чињеница да се успешни програм Еразмус често наводи као један од примера предности европских интеграција и просперитета није случајност. У складу са предлогом Комисије за нову стратегију ЕУ за младе, 2018. је већ одржана успешна конференција ЕУ о младима, миру и безбедности која је окупила младе градитеље мира, лидере ЕУ и представнике цивилног друштва. У текућој години се очекује још успеха у смислу учешћа младих у изградњи мира и доношења политичких одлука, како унутар ЕУ ткао и изван њених граница.

Сваке године, 40 младих, талентованих менаџера у области културе из држава чланица ЕУ и њених стратешких партнера (Бразил, Канада, Кина, Индија, Јапан, Мексико, Русија, Јужноафричка Република, Јужна Кореја и Сједињене Државе) окупили су се на семинару у оквиру Глобалног програма за лидерство у култури (ГЦЛП). Циљеви програма, на чијем је челу Платформа за културну дипломатију и који се финансира из Инструмента за партнерство, јесу пружање подршке за оснаживање младих; стварање простора за међународну културну сарадњу у будућности; и промоција инклузивнијих друштава. Млади менаџери у култури током ових семинара имају прилику да се упознају са изазовима културне дипломатије и међународне културне сарадње и да једни од других уче како да обликују друштво будућности.

Кристин Чијан, млада уметница из Канаде и учесница у прошлогодишњем издању Глобалног програма за лидерство у култури, истиче позитивне аспекте програма: „Била сам у прилици да се повежем са много културних радника из целог света. Открила сам мноштво пројеката којима руководе кустоси и уметници за које не бих знала да није било Глобалног програма. Захваљујући њему, моја каријера је кренула новим путем – своје вештине и искуство сада користим на широј међународној сцени.”

Мрежа бивших учесника програма расте и полако гради глобалну заједницу истомишљеника међу младима у области уметности и културе. Некадашњи учесници програма сада могу да шире даље своје искуство учешћа у програму и о томе како су захваљујући њему постали покретачи промена.

Културна менаџерка из Мексика Луанда Смит говори о свом искуству учешћа у Глобалном програму 2016. на Малти: „Осим што сам сазнала више о културној дипломатији, мултикултурној размени искуства са стручњацима из других земаља, изазовима, циљевима и перспективама, Глобални програм за лидерство у култури ме је мотивисао да наставим да радим на изградњи капацитета цивилног друштва у области културе са циљем решавања потреба на локалном нивоу, али и да развијам пројекте међународне културне сарадње.”

Након Валете и Атине 2016. и 2017, 40 младих, талентованих стручњака ће се окупити на семинару у Амстердаму од 28. октобра до 1. новембра 2018.

Међународна питања нису предмет разговора само на састанцима влада: млади такође играју значајну улогу у обликовању билатералних односа. У циљу подстицања стратешког партнерства између ЕУ и Канаде, ове јесени ће бити отворени трансатлантски дијалози цивилног друштва ЕУ и Канаде, који ће умрежити омладинске и организације које се баве младима из ЕУ и Канаде. Да би одиграли своју улогу у изградњи билатералних односа, они ће морати да дају своје мишљење о превенцији сукоба и насилног екстремизма те промоцији одрживог мира кроз родну равноправност и борбу против климатских промена. Осим тога, они ће развијати идеје о начинима да се искористе предности дигитализације, на пример у циљу превазилажења искључености, те ће преиспитати опасности дигиталног света, између осталог говора мржње.

Међународни дан младих је прилика и да се истакне потенцијал младих као носиоца мира. У оквиру пројекта Асњат Фаеела (‘Активни гласови’) који се финансира средствима Инструмента за допринос стабиности и миру, ЕУ пружа прилику младим Сиријицима да у оквиру својих заједница осмисле решења за своје проблеме. Учењем о изградњи капацитета, млади Сиријци се оспособљавају да се изборе са изазовима у погледу економског опоравка, друштвене кохезије и изградње мира на локалном нивоу у оквиру својих заједница, али и у сарадњи са младима из Либана и Јордана.

Захваљујући пројекту Асњат Фаеела је успостављена 21 самоодржива омладинска заједница у Сирији, Либану, Јордану, Турској, Данској, Француској, Немачкој и Холандији. Ове заједнице имају заједничке вредности које се заснивају поштовању права и интегритета, те на инклузивности и поштовању разлика. Укупно, преко 3.000 младих Сиријаца је оспособљено да обликује будућност своје земље и да изгради мостове између Сиријаца расутих по свету и у оквиру својих заједница.

Ијад, 29-годишњи Сиријац који је са супругом пребегао у Јордан 2013. након ескалације насиља у Сирији, придружио се пројекту Асњат Фаеела. Он снажно подржава улогу младих у изградњи мира: „Млади Сиријици имају велики потенцијал; они су ти који ће на крају морати да обнављају земљу. Међутим, већина њих тренутно нема прилику да развија друштвене вештине и умрежава се, као ни да развија самопоуздање. Тада на сцену ступа Асњат Фаеела”.

Контекст

Финансиран средствима Инструмента за партнерство, Глобални програм за лидерство у култури (ГЦЛП) је основна компонента усавршавања у оквиру Платформе за културну дипломатију која је покренута 2016. Његов основни циљ је да подржи младе, перспективне менаџере у култури (из 10 земаља које су стратешки партнери ЕУ и држава чланица ЕУ) кроз развој и јачање њихових лидерских вештина. Након Валете и Малте, треће издање програма ће се одржати у Амстердаму од 28. октобра до 1. новембра.

Асњат Фаеела је регионални развојни пројекат за младе који се финансира кроз Инструмент за допринос стабилности и миру. На челу пројекта је Бритисх Цоунцил, а спроводи га конзорцијум партнера (укључујући организације Интернатионал Алерт и Сеарцх фор Цоммон Гроунд.) Захваљујући пројекту, млади Сиријци у оквиру својих заједница траже решења за изазове са којима су суочени и обезбеђује им се сигуран простор где ће та решења развијати.

Конференција ЕУ о младима, миру и безбедности је одржана у мају 2018. у организацији ЕУ, УН и цивилног друштва, а окупила је 70 младих градитеља мира, који су представљали 27 земаља ЕУ и 29 партнерских земаља, активних у девет омладинских мрежа из Европе, Африке и са Медитерана. Конференција је финансирана средствима Инструмента за партнерство.

Подели

Comments are closed.