Истраживање Еуробарометра – пролеће 2018: расте оптимизам Европљана у погледу будућности

0

Према резултатима најновијег истраживања Еуробарометра, већина Европљана оцењује стање привреде као добро и оптимистично гледа на будућност.

Позитивно мишљење о стању националне привреде је по први пут од пролећа 2007. однело превагу над негативним мишљењем. Иако се перцепције разликују од једне државе чланице до друге, раст позитивног мишљења о привреди је забележен у 18 држава чланица у односу на јесен 2017. Расте и поверење у Унију, па је тако забележен највиши ниво поверења од јесени 2010.

Најновије истраживање Еуробарометра показује да 40% Европљана има позитивно мишљење о ЕУ, наспрам 37% који су неутрални и само 21% оних чије је мишљење негативно. Поверење у ЕУ је и даље веће него у националне владе или парламенте. „Слободно кретање људи, роба и услуга у оквиру ЕУ“ те „мир међу државама чланицама“ наводе се као најпозитивнији резултати ЕУ.

Подршка економској и монетарној унији је такође виша него икада, а две трећине Европљана заговара снажну ЕУ по питању трговине. Коначно, 70% Европљана се сматра грађанима ЕУ, док је удео грађана који сматра да њихов глас нешто значи на највишем нивоу од 2004.

Већина Европљана је оптимистично по питању будућности ЕУ, а снажна је и подршка грађана приоритетима Комисије, док се миграције и тероризам наводе као највећи изазови.

Подели

Comments are closed.