Каква нам библиотека треба?

0

Библиотекари из 20 ЕУтека библиотека учествовали су на међународној конференцији „Каква нам библиотека треба?“ одржаној у Народној библиотеци Србије у организацији ЕУНИK Србија  (Мреже националних института за културу земаља чланица ЕУ). Директори библиотека и библиотекари из ЕУтека мреже присуствовали су овој конференцији у склопу дводневне радне посете Београду, на позив и у организацији Делегације ЕУ у Србији која је подржала ЕУНИK стручну конференцију.

Учешће представника ЕУтека мреже на овој конференцији резултат је добре сарадње ове мреже са институтима за културу земаља чланица ЕУ.  Сарадња са Гете Институтом, Француским институтом за културу, Институтом „Сервантес“, Аустријским културним форумом и Италијанским институтом за културу учвршћена је након што су прошле године, у два наврата, ЕУтека библиотекари били у студијским посетама овим институтима.

Након добродошлице од стране домаћина Народне библиотеке Србије, на отварању конференције обратио се  и Пол-Анри Пресе, шеф за информисање, комуникацију и медије Делегације ЕУ у Србији, рекавши да библиотеке треба да пронађу своје ново место у друштву у складу са променама у начину информисања. „У време када се доводи у питање кредибилитет медија, библиотеке и књиге имају неупитан углед као извор информисања и оне ће, у том смислу, имати још значајнију улогу“, рекао је Пресе и додао како је изузетно задовољан што је Делегација ЕУ у Србији  направила оквир подршке  и повезивање 48 библиотека у Србији које су заинтересоване да својим корисницима понуде програме који их информишу темељније о Европи и Европској унији. Учеснике конференције поздравио је и Јоханес Иршик, председник ЕУНИK Србија кластера, који је похвалио „ентузијазам библиотека“ и изнео уверење да ће ова конференција иницирати нове пројекте сарадње између библиотека у Србији и земљама ЕУ.

Конференција је за све учеснике, па тако и за ЕУтека библиотекаре, била нова прилика за обогаћивање знања и стицање увида у то како раде колеге из библиотека у земљама ЕУ, на који начин привлаче нову публику, како мењају намену и начин рада библиотека, како користе нове технологије у раду и слично. Представници из иностранства представили су како су библиотекари у Минхену, Бечу или у Француској превазишли проблем у комуникацији са адолесцентима и на који начин су их вратили у библиотеку, проучавали њихов начин говора, увели у свој програм теме и медије који занимају младе али и шта су Библиотека града Београда или Народна библиотека Србије унапредили у раду са старијима и како су нове медије приближили овој популацији – биле су само неке од најактуелнијих тема ове конференције.

Дан пре конференције, у просторијама ЕУ Инфо центра, одржан је радни састанак 20 ЕУтека библиотекара са представницом Делегације ЕУ, задуженом за рад ове мреже, гђом Дубравком Савић. Тај састанак је био прилика да се чује које су све активности у оквиру ЕУтека кутака, посебно опремљених простора унутар сваке библиотеке намењених информисању грађана о ЕУ, библиотеке већ реализовале а које планирају да организују до краја ове и током првих неколико месеци наредне године.

Све библиотеке су показале заинтересованост да саме приреде презентацију новог, деветог издања „Европског дневника 2018 2019“ и конкурса за средњошколце који се, у оквиру промоције ове публикације, редовно организује. Овај конкурс је и прошле године успешно промовисан у великом броју ЕУтека библиотека па не треба сумњати да ће се и ове године та промоција пођеднако успешно поновити.

Током претходних шест месеци неке од ЕУтека библиотека биле су врло активне у осмишљавању програма који је у вези са ЕУ. Библиотеке у Зрењанину и  Лазаревцу су, у сарадњи са Аустријским културним форумом, својој публици представиле изложбу репродукција Густава Климта, коју је ова установа прошле године поставила. У библиотеци у Краљеву недавно је одржана промоција публикације „Митови и заблуде о ЕУ“  коју је издало Минисарство за Европске интеграције Владе Републике Србија, у библиотеци у Ужицу је организован квиз за одабране групе ученика осмих разреда о томе колико познају ЕУ а планира се да ђаци наредне године сами праве презентације о земљама чланицама ЕУ. Директорка библиотеке „Вук Караџић“ из Пријепоља, такође чланица ЕУТЕКА мреже, поделила је са колегама из библиотека успешно искуство у конкурисању ЕУ фундовима. Библиотека из Пријепоља је добила  ЕУ средства на конкурсу прекограничне сарадње (тзв. ЦБЦ пројекти), показавши тако да и библиотеке могу аплицирати и бити успешни у прикпљању средстава за своје активности из ЕУ фондова. У библиотеци у Ћићевцу, која има и салу за пројекције, у јуну су приказивани француски филмови кроз сарадњу са Француским институтом за културу,  а у новембру ће бити приказан избор шпанских филмова, захваљујући сарадњи са Институтом „Сервантес“. У Пожаревцу је организована чајанка о Француској и Паризу, а у Ваљеву је формиран дебатни клуб за средњошколце. Лазаревачка библиотека се укључила у платформу „Еуропеана“  док је новосадска Градска библиотека направила посебне летке за промоцију свог ЕУтека кутка и доступних информацију ЕУ за своје посетиоце и кориснике.

И за наредни период су ЕУтека библиотеке припремиле програме и план активности које ће утицати на боље разумевање Европе и Европске уније у нашој земљи. Верујемо да ће и ЕУНИK конференција на којој су учествовали имати утицаја на унапређење рада ове библиотечке мреже.

Подели

Comments are closed.