Комесар Наврачич: Ерасмус+ прекретница у животу 5 милиона европских студената

0

Нови докази показују да Ерасмус+ ученике чини успешнијим у свом личном и професионалном животу и помаже универзитетима да постану иновативнији, резултати су два независна истраживања која је данас објавила Европска комисија.

Велике студије засноване на информацијама прикупљеним од скоро 77 000 студената и предавача, као и преко 500 организација, мере и анализирају утицај програма Ерасмус + на његове главне кориснике. Резултати показују како програм ЕУ помаже припремити младе Европљане за нову дигиталну еру и напредовати у њиховим будућим каријерама. Ерасмус + такође повећава иновациони капацитет универзитета, њихов међународни ангажман и способност да одговоре на потребе тржишта рада.

„Импресивно је видети како Ерасмус + омогућава младим људима да напредују на модерном тржишту рада и у разноликом друштву. Срећан сам што видим да се Ерасмус + студенти осећају спремнијим да прихвате нове изазове, да имају боље изгледе за каријеру и да су свеснији предности које ЕУ доноси у њихов свакодневни живот. Истовремено, универзитети који учествују у Ерасмус + не само да су више интернационални, већ су и боље позиционирани да одговоре на потребе тржишта рада“, каже европски комесар за образовање, културу, младе и спорт Тибор Наврачич.

Кључни налази студија су:

  • Ерасмус+ помаже ученицима да пронађу жељену каријеру и брже добију посао;
  • Ерасмус+ подстиче европски осећај припадности;
  • Ерасмус+ подржава дигиталну трансформацију и социјално укључивање.

Други налази показују да су бивши Ерасмус + студенти задовољнији својим послом у односу на оне који нису отишли у иностранство. Они такође имају каријере које су више везане ван државних граница и готово су им двоструко веће шансе за рад у иностранству. Ерасмус + такође подржава предузетништво. Један од четири пројекта сарадње је допринео предузетничком образовању и ојачао предузетништво. Трећина пројеката помогла је да се створе старт-уп бизниси.

Између 2014. и 2018. године, више од 2 милиона студената и запослених у високошколским уставновама период учења, обуке или наставе провео је у иностранству као део програма Ерасмус +. Током истог периода, скоро хиљаду Ерасмус + стратешких партнерстава између високошколских установа и 93 савеза знања између универзитета и предузећа добило је средства ЕУ. Више од 40 процената ових обучених студената и академског особља у вештинама које се односе на околину и климатске промјене, енергију и ресурсе, дигиталне (ICT и дигиталне вештине) и предузетништво.

Комплетан текст две студије можете прочитати овде и овде.

Подели

Comments are closed.