Комесар Хан: Голубачка тврђава је наше заједничко наслеђе

0

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан и председник Србије Александар Вучић присуствовали су свечаном отварању обновљене Голубачке тврђаве. Реконструкција историјског објекта, који се сматра једним од најлепших на Дунаву трајала је пет година, а Европска унија у пројекат је уложила преко 8 милиона евра.

Данас славимо то што смо добро инвестирали у културно наслеђе, не само како бисмо показали шта се дешавало у претходним вековима, већ и како бисмо створили нове прилике за развој привреде и запошљавање, рекао је комесар Хан, додавши да се нада да ће такав развој довести до тога да већи број људи остане у Голупцу и околини.

„Ово је наше заједничко наслеђе, Европа у најбољем светлу, без граница. Сви би требало да будемо поносни. Ова тврђава ће постати основа развоја овог региона и сведочење живе сарадње различитих делова Европе,“ поручио је европски комесар.

„Уједињени у различитости“ један је од европских слогана, подсетио је Хан, и додао како цео пројекат слави мир и стабилност, пошто је један симбол конфликта и рата, постао симбол мира.

Задовољство је изразио и председник Србије. Он каже да је захвалан Европској унији и Аустрији, али и комесару Хану лично на свему што су урадили како би се реконструкција успешно завршила. Све што овде радимо јесте само први корак, потребни су радови на инфраструктури и верујемо да ћемо уз вашу помоћ и подршку додатно развити овај део Србије, истакао је председник Вучић.

„Голубац који је обновљен захваљујући пријатељима из Европе доказ је оне скривене лепоте која постоји у Србији. Цео овај крај представља једно од највећих богатстава Србије са безброј фантастичних могућности и ниједним изговором да се не искористе“, закључио је српски председник.

На свечаности су се обратили и шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици, као и амбасадор Аустрије Николаос Лутероти. Лутероти је истакао да је Голубац звезда туризма у успону, као и да се нада да Дунав ускоро неће бити спољна граница Уније, већ да ће Аустрија и Србија заједно бити у њој.

Реконструкција и опремање комплекса Голубачке тврђаве, културно-историјског споменика из 14. века, почело је у септембру 2014. године. Поред радова, изведена су и обимна археолошка истраживања која су довела до нових открића, која ће употпунити сазнања о историји овог средњовековног утврђења. Радови су реализовани уз надзор Републичког завода за заштиту споменика културе из Београда, а реализацијом читавог пројекта руководила је Аустријска развојна агенција.

Комплекс Голубачке тврђаве још током процеса реконструкције привукао је пажњу великог броја туриста из целог света, па је тако 2017. године комплекс угостио око 65000, а 2018. године око 86000 посетилаца. На пристан код тврђаве редовно долазе велики речни крузери који доводе госте из целог света, а до сада је за 2019. годину договорено пристајање 80 оваквих бродова. Тврђава ће од суботе бити отворена за све посетиоце.

Подели

Comments are closed.