Комисија блокирала предлог мера аустријске регулаторне агенције које националног емитера стављају у неоправдано повољан тржишни положај

0

Европска комисија је данас одлучила да блокира предлог аустријске агенције за комуникације КоммАустриа, будући да предлог није у складу са правилима ЕУ у области телекомуникација и начелима конкуренције.

Комисија је након двомесечне истраге од овог тела затражила да повуче планове за наставак регулисања велепродајног тржишта аналогног земаљског радио сигнала у Аустрији. Реализација поменутих планова би дала неоправдану предност националном јавном сервису (ОРФ) над другим емитерима.

Комисију нарочито забрињава недостатак конкуренције на том тржишту. КоммАустриа је предложила увођење низа практично неизмењених регулаторних обавеза, док је истовремено предложила да из регулисаног тржишта искључи испоруку услуга преноса радио сигнала аустријског мрежног оператера (ОРС) матичној компанији ОРФ.

ОРФ и његови конкуренти зависе од преносне мреже ОРС-а када је у питању емитовање садржаја. На тај начин би ОРФ добио другачију и несумњиво бољу услугу од својих конкурената те би, као већински власник, могао да утиче на одлуке ОРС-а које се тичу инфраструктуре (попут локација за постављање радио предајника). Планом је предвиђен и другачији ценовник услуга за ОРФ у односу на конкуренте.

Подели

Comments are closed.