Комисија обнавља сарадњу за одрживи развој плаве економије у региону западног Средоземља

0

Европска комисија данас покреће нову иницијативу за одрживи развој плаве економије у региону западног Средоземља која ће унапредити безбедност и сигурност, подстаћи отварање радних места и привредни раст у области плаве економије и допринети очувању екосистема и биодиверзитета.

Кармену Вела, комесар за животну средину, поморска питања и рибарство, изјавио је: „Милионе туриста везују лепа сећања на западно Средоземље. Туристи су као и милиони оних који живе широм овог региона свесни крхке везе између очувања приодних станишта и традиција, са једне, и економске одрживости, са друге стране. Плава економија је важна за сваку земљу овог региона и све оне су свесне снаге заједничке сарадње.”

Иницијатива је пример успешног спровођења суседске политике ЕУ будући да окупља пет држава чланица ЕУ (Француска, Италија, Португал, Шпанија и Малта) и пет партнерских земаља на југу (Алжир, Либија, Мауританија, Мароко и Тунис) које ће заједно радити на очувању заједничких интереса у региону.

Јоханес Хан, комесар за европску политику суседства и преговоре о проширењу, додаје: „Ова нова регионална иницијатива препознаје и користи потенцијал који Средоземно море има за даље унапређење привредног раста, отварања радних места и, коначно, стабилизацију региона. Она је важан корак ка успостављању ближе координације и сарадње међу земљама учесницама.”

Иницијатива за унапређење сарадње долази у правом тренутку будући да је Комисија пре само три недеље постигла договор о десетогодишњем плану за очување рибљег фонда у Средоземном мору потписивањем министарске Декларације MedFish4Ever. Активности ове иницијативе између осталог подразумевају сарадњу између обалских стража, реаговање на несреће и изливање нафте, очување станишта, биотехнологију, размену информација, унапређење научног знања у овој области и приморски туризам.

Подели

Comments are closed.