Конкурс за органе јавне управе – Пријавите своје ИТ решење на наградни конкурс „Sharing & Reuse“!

0

Европска комисија вас позива да учествујете у другом издању наградног конкурса Sharing & Reuse, (дељење и поновна употреба) организованог у оквиру Sharing & Reuse“ акције у склопу ISA² програма.

Да ли сте успешно радили на дигитализацији јавних услуга? Јесте ли развили решење које спада у једну од доле наведених категорија? Пријавите се на овај конкурс и поделите своје искуство! Органи јавне управе који траже специфична ИТ решења ће бити заинтересовани да виде како сте приступили сличним изазовима и  сазнаће како да поново употребе софтвер отвореног кода или дељене ИТ услуге које сте ви развили. Учините свој изузетан рад видљивим!

Награде које учесници могу да освоје су 15.000 евра за победнички тим и 10.000 евра за другопласирани тим у свакој од наредне 4 категорије:

 1. Најиновативнији софтвер отвореног кода
 2. Софтвер отвореног кода са највећим утицајем на грађане или предузећа
 3. Најиновативније дељене ИТ услуге (заједнички развијене или дељене)
 4. Дељене ИТ услуге (заједнички развијене или дељене) са највећим утицајем на грађане или предузећа

Пажљиво прочитајте водич кроз поступак пре попуњавања обрасца за пријаву. Важно је да наведете податке о свом ИТ решењу и његовом потенцијалу за ширу вишекратну употребу. У 2017. години „Sharing&Reuse“ наградни конкурс је доживело велики успех са 118 пријава, а надамо се да ће ове године бити још боље!

1. Да ли ваше решење испуњава услове за учествовање?

Да бисте учествовали на конкурсу, ваше решење треба да задовољи следеће критеријуме:

 • Мора да буде развијено од стране органа јавне управе или за органе јавне управе у држави чланици ЕУ-а, држави чланици ЕФТА-е или држави која је кандидат за чланство у ЕУ-у (Албанија, Бивша Југословенска Република Македонија, Црна Гора, Србија и Турска).
 • Да га је поново искористио бар још један орган јавне управе.
 • Да је или софтвер отвореног кода или дељена ИТ услуга.
 • Његов опис је објављен на платформи Jouinup. (Ако ваше решење још није објављено на платформи Јoinup у време ваше пријаве за такмичење, Јоинуп тим за подршку ће моћи да вам помогне да објавите ваше решење).
 • Његов опис је достављен на енглеском језику.
 • Решења која су освојила новчану награду на претходном такмичењу (у 2017. години) не могу да учествују поново. Решења која су била на трећем или четвртом месту и добила сертификате о изузетности могу бити пријављена ако спадају у једну од наведених категорија.

2. Критеријуми за оцењивање

Ваше решење ће оцењивати евалуациони комитет и жири, у два корака, на основу следећих критеријума:

 • Дизајн решења и управљање решењем: у којој мери су коришћени отворени стандарди и/или у којем их се придржавало; ниво документације решења и квалитет дизајна, ниво сарадње, прекограничне сарадње, сарадње између установа и идентификација модела управљања који подржава решење.
 • Утицај/обим поновне употребе: пословни модел решења; реализација планираних циљева и активности; доказ о користима (укључујући уштеде остварене кроз поновну употребу уместо развоја потпуно новог решења); видљив утицај и материјални резултати; уштеде или резултати који још увек могу бити остварени; број случајева поновне употребе и подаци о плановима за будућу поновну употребу и текућим напорима; поновна употреба постојећих услуга других организација; поновна употреба модула апликације у другим апликацијама.
 • Одрживост: у којој мери је решење самоодрживо; обим до којег је одрживост гарантована; техничка документација; документација о пословном моделу; одржавање; висока расположивост.
 • Иновације (за категорије 1 и 3): технолошке иновације; иновације везане за пословни процес; социјалне иновације.
 • Усмереност на корисника (за категорије 2 и 4): доступност грађанима; персонализовани подаци; персонализоване услуге; обавештења; мобилни уређаји.

3. Како учествовати на овом такмичењу?

За пријаву попуните  образац за пријаву. Пријава, сва пратећа документација и опис решења морају да буду на енглеском језику. Међутим, само решење не мора да буде на енглеском језику. Рок за подношење пријава је 28. фебруар 2019. године.

Комисија ће до 25. априла 2019. године путем електронске поште обавестити власнике 16 решења која уђу у ужи избор. Њихови представници ће бити позвани на церемонију доделе награда „Sharing&Reuse“ која се одржава 11. јуна 2019. године у Букурешту, Румунија, где ће имати прилику да представе своја решења.

4. Да ли вам је потребно више информација о поступку подношења пријава? Можете их наћи у пуној верзији водича за поступак.

5. Корисни линкови

6. Да ли имате питања?

Контактирајте нас путем електронске поште на следећу адресу: DIGIT-SR-AWARDS@ec.europa.eu

7. Пратите нас на друштвеним мрежама:

Подели

Comments are closed.