Консултације око летњег рачунања времена: 84 одсто жели да Европа престане да помера казаљке на сату

0

Европска комисија је данас објавила прелиминарне резултате јавних консултација око промене времена у Европи.

На ове онлајн консултације, које су трајале од 4. јула до 16. августа 2018, стигло је 4.6 милиона одговора из свих 28 земаља чланица, што је највећи број одговора приспелих на све досадашње јавне консултације у организацији Комисије. Према прелиминарним резултатима (видети анекс), 84 одсто оних који су одговорили подржава укидање промене сатнице на пола године.

Европска комесарка за саобраћај Виолета Булц представила је ове прелиминарне резултате колегијуму комесара који је одржао прве дисксије о могућим следећим корацима. Комесарка Булц је рекла: “Милиони Европљана су искористили нашу јавну консултацију да би се њихов глас чуо. Порука је врло јасна: 84 одсто њих не желе да се казаљке на часовницима померају. Поступићемо у складу са тим и припремити законски предлог Европско парламенту и Савету, који ће потом заједно донети одлуку.”

Прелиминарни резултати такође указују да је више од три четвртине одговора (76 одсто) мишљења да је промена времена два пута годишње ‘врло негативно’ или ‘негативно’ искуство. Забринутост је повезана са негативним утицајем на здравље, порастом броја саобраћајних несрећа или мањком уштеде енергије, показују одговори као мотивацију за укидање ове праксе.

Председник Европске комисије Јункер поставио је питање промене летњег рачунања времена на политичку разину као део његове иницијативе да се буде велики за велике ствари, док се земљама чланицама препушта доношење одлука када се оне налазе у најбољем положају за то. Јавне консултације о договорима о промени рачунања времена организовала је Европска комисија као део њене текуће процене постојећих споразума о промени сатнице у Европи. Такође, оне следе и резолуцију Европског парламента из фебруара 2018, као и захтеве земаља чланица, других актера и грађана.

Следећи кораци

Коначни резултати јавних консултација ће бити објављени током следећих недеља. Комисија ће сада начинити предлог Европском парламенту И Савету са становишта промене постојећих договора о промени рачунања времена.

Подели

Comments are closed.