Конференција „ЕУ и Србија – Таланоа дијалог“ о климатским акцијама

0

Европска комисија и Министарство за заштиту животне средине Републике Србије организују 16. маја конференцију „ЕУ и Србија – Таланоа дијалог“ током које ће се разговарати о имплементацији националних климатских планова ЕУ и Србије, као дела њихових доприноса остваривању циљева предвиђених Споразумом из Париза о климатским променама.

Париски споразум о климатским променама отворио је ново поглавље у глобалној акцији за борбу против климатских промена и убрзао прелазак на ниско-угљеничну, одрживу будућност. Ове године ће земље по први пут разматрати колективне и појединачне напоре уложене у остварење циљева Париског споразума, у оквиру такозваног Таланоа дијалога – процеса установљеног на Конференцији Уједињених нација о климатским променама 2015. године (COP21).

Као један од начина за покретање прича о активностима свих партнера, Европска комисија и Министарство заштите животне средине Републике Србије организују конференцију „ЕУ и Србија – Таланоа дијалог“ 16. маја у Београду. Овај догађај се организује у оквиру пројекта „Техничка помоћ за имплементацију Париског споразума“ (Regional Implementation of Paris Agreement Project – RIPAP) који финансира Европска унија.

Ова конференција, која ће окупити високе званичнике, биће прилика за свеобухватну дискусију о примени климатског и енергетског оквира деловања Европске уније до 2030, а нарочито плановима Европске уније и Србије о климатским променама – национално одређене доприносе – на које смо се обавезали у Паризу. Такође, ова конференција ће подржати укључивање широког спектра јавних и приватних актера у борбу против климатских промена.

Циљ овог догађаја је да покаже како ЕУ и Србија остварују своје климатске циљеве, али и да подстакне информисање о припреми следећег сета национално одређених доприноса, у складу са одредбама Париског споразума.

Учеснике конференције ће поздравити господин Горан Триван, министар заштите животне средине, госпођа Елина Бардрам, шеф јединице у Генералном директорату за климатске акције Европске комисије и шеф делегације Европске уније у преговорима о климатским променама у оквиру Уједињених нација, као и госпођа Јелена Симовић, помоћник министра рударства и енергетике.

Пројекат „Техничка помоћ за имплементацију Париског споразума“ подржава кориснике (Албанија, Босна и Херцеговина, Бивша Југословенска Република Македонија, Косово*, Црна Гора, Србија и Турска) у развоју ресурсно-ефикасних, климатски отпорних економија заснованих на ниским емисијама штетних гасова, кроз јачање капацитета за разумевање и спровођење мера за ублажавање климатских промена, њихових утицаја и заједничких користи. Догађај „ЕУ и Србија – Таланоа дијалог“ је један од догађаја на националном нивоу који ће окупити високе званичнике са циљем промовисања климатских акција, а након кога ће у септембру уследити регионални догађај посвећен Таланоа дијалогу. Пројекат имплементира конзорцијум који предводи Human Dynamics.

За више информација можете да се обратите Данијели Божовић из Службе за информисање, комуникацију и медије Делегације ЕУ у Србији на мејл danijela.bozovic@ext.eeas.europa.eu или на телефон +381 (0)642946658.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова

Подели

Comments are closed.