Коцијанчич: Преговори морају бити настављени

0

Преговори у дијалогу Београд-Приштина морају да се наставе с циљем да се постигне “свеобухватна нормализација односа, заснована на обостраној сагласности и међународном праву, која ће бити реалистична и одржива”, изјавила је у Бриселу портпаролка у Европској комисији Маја Коцијанчич, а пренла агенција Бета.

Представница за штампу високе представнице ЕУ Федерике Могерији је додала да је било низ контаката с председницима Србија Александром Вучићем и Косова Хашимом Тачијем о свим отвореним питањима.

Она је тиме одговорила на питање новинара да ли, имајући у виду да су преговори у дијалогу Београд-Приштина пропали, и даље за Европску комисију преговори укључују и могућност промене граница, што је изазвало поделе међу чланицама ЕУ.

Маја Коцијанчич је узвратила да је “ЕУ врло јасно предочила начела за преговоре” и да ради на “споразуму утемељеном на међународном праву, који је реалистичан и прихватљив за обе стране”, додавши да је циљ “правно обавезујући споразум који ће решити отворена питања”.

Такође је навела да не може улазити у појединости тих контаката у дијалогу. “За нас је врло јасно да дијалог мора да се настави и очекујемо да обе стране наставе дијалог с истом посвећеношћу и ангажманом као досад”, додала је.

На питање да ли је за Европску комисију циљ и даље да се идуће године дође до свеобухватног споразума Београд-Приштина, имајући у виду да је Вучић рекао да споразум Срба и Албанаца може уследити тек кроз 10 или 20 година, Коцијанчич је навела да је ЕУ на највишој политичкој равни појачала ангажман према Западном Балкану и да је дијалог ушао у другу, појачану фазу.

Додала је међутим да не може давати никакве рокове “пошто то очигледно зависи од напретка у преговорима”.

Коцијанчич је рекла и да ће “помирење, нормализација и добри суседски односи бити једино могући ако се одбаце и превазиђу политике у прошлости, које су, као што се добро зна, изазвале деценије беде и патњи Западном Балкана и тамошњим људима”.

Коцијанчич је тиме одговорила на питање новинара у Бриселу како Европска унија гледа на јучерашњу изјаву српског председника Александра Вучића да је “(бивши српски председник Слободан) Милошевић био велики вођа с најбољим намерама”.

Представница за штампу Федерике Могерини је рекла да “не сме бити никаквог простора, двосмислености нити уважавања за оне који су који водили те политике или акције”.

“Правила за међународне и домаће снаге су ту јасна”, ставила је до знања Маја Коцијанчич, подвукавши да су “помирење и добросуседски односи суштина на коју се ослања Европска унија”.

Она је додала да “сви партнери у региону имају јасну европску перспективу и зато се од њих тражи да уваже та начела”.

Коцијанчич је указала на изјаву председника Комисије Жан-Клод Јункера овог викенда да “национализам никад није дао решења, већ само проблема”.

Подели

Comments are closed.