Ко је први почео? – Историчари против ревизионизма

0

Друга конференција пројекта “Ко је први почео? – Историчари против ревизионизма” одржаће се у Омладинском центру ЦК13 у Новом Саду, 9. и 10. децембра од 18 сати. Први дебатни дан носи радни наслов СВИ НАШИ РАТОВИ, Други светски рат и ратови 1990-их док ће другог дана конференције еминентни историчари из земаља бивше Југославије дебатовати на тему СВЕ НАШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ, Стварање и разарање прве и друге Југославије.

Учествују: Весна Тершелич, Срђан Милошевић, Срђан Шушница, Олга Манојловић Пинтар, Немања Стјепановић, Бојан Балковец, Петар Тодоров, Аднан Прекић и Горан Хутинец као и чланови радне групе пројекта “Ко је први почео? – Историчари против ревизионизма”: Дубравка Стојановић, Миливој Бешлин, Твртко Јаковина и Хуснија Камберовић.

Након пројекта “Језици и национализми”, који се бавио комплексним питањем реалности постојања четири политичка језика у региону, као и након његовог великог финала – Декларације о заједничком језику, на којој је радило 30 лингвиста и других експерта и коју је својим потписима подржало око десет хиљада људи из читавог региона Западног Балкана – Удружење КРОКОДИЛ је започело нови пројекат под називом “Ко је први почео? – Историчари против ревизионизма”. Овај двоипогодишњи пројекат започео је великом конференцијом у оквиру фестивала КРОКОДИЛ јуна месеца ове године на којој је присуствовало више стотина посетилаца а која је окупила историчаре из свих држава Западног Балкана.

Од јуна до септембра месеца организовани су резиденцијални боравци за историчаре у оквиру “КРОКОДИЛове куће за писце” у Београду. Двонедељни резиденцијални боравак омогућио је да шесторо историчара врше истраживање, пре свега имајући у виду да су документи југословенске историје похрањени у Архиву Југославије као и у Архиву Минстарства спољних послова Србије, оба са седиштем у Београду. Након резиденцијалних боравака историчара, у септембру месецу одржане су три летње школе намењене студентима из региона бивше Југославије чији је циљ био да студенте упозна с методом мулти-перспективног историјског наратива. Фокус студентских радова током њихове сарадње с менторима биле су неуралгичне тачке историје југословенске државе.

Главни циљ овог пројекта је стварање простора за историјски и интер-културални дијалог кроз креирање мреже историчара, писаца, новинара, студената и шире публике која ће допринети решавању конфликта, узајамно поштованим историјским наративима (ако већ заједнички није могућ), и инклузивнијој култури сећања. Пројектне активности ће резултирати стварањем одрживе платформе која ће омогућити прихватљиве интерпретације догађаја из ближе и даље прошлости коришћењем метода мулти-перспективног историјског наратива. Београдска конференција окупиће водеће експерте међу историчарима из Србије и региона међу којима су Др Дубравка Стојановић, Др Божо Репе, Др Хуснија Камберовић, Др Миливој Бешлин, Др Твртко Јаковина Др Петер Микша, Др Хрвоје Класић, Аднан Прекић и многи други.

Овај пројекат финансира Европска Унија а биће имплементиран у блиској сарадњи с организацијом форумЗФД Србија. Пројекат су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије и Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије.

Овај програм произведен је уз финансијску подршку Европске уније. Његов садржај искључиво је одговорност Удружења КРОКОДИЛ и не одражава нужно ставове Европске уније.

Подели

Comments are closed.