Кривотворени лекови: нова правила за унапређење безбедности пацијената

0

Кривотворење лекова је предуго било озбиљна претња по јавно здравље у ЕУ. Од 9. Фебруара ступила су на снагу нова правила о безбедносним ознакама на лековима који се издају на рецепт и који се продају у ЕУ.

Од сада ће произвођачи лекова на кутије лекова који се издају на рецепт морати да стављају 2-Д бар код и заштиту од отварања. Апотеке, укључујући оне на интернету, као и болнице, мораће да проверавају аутентичност лекова пре него их издају пацијентима. То је завршни корак у спровођењу Директиве о кривотвореним лековима усвојене 2011. у циљу гарантовања безбедности и квалитета лекова који се продају у ЕУ.

“9. фебруара 2019, ћемо направити још један важан корак на путу ка безбедности пацијената широм ЕУ. Скоро седам година након њеног усвајања, спровођење Директиве о кривотвореним лековима ће бити довршено увођењем свеобухватне провере лекова који се издају на рецепт и безбедносних ознака на њима. Другим речима, свака апотека или болница у ЕУ ће морати да располаже системом којим ће лакше и делотворније откривати кривотворене лекове. Иако је након покретања система неопходно предузети додатне напоре како би се обезбедило његово правилно функционисање у целој ЕУ, уверен сам да смо поставили још једну сигурносну мрежу за заштиту наших грађана од опасности повезаних с неодобреним, неефикасним или опасним лековима,” изјавио је комесар за здравље и безбедност хране Витенис Андриукаитис.

“Од почетка свог мандата подстичем министре држава чланица да прате сптовођење новог система и помажу свим актерима да се припреме за нова правила којима се спречава да кривотворени лекови заврше у рукама пацијената. Како би се осигурало правилно функционисање новог система, у наредним недељама и месецима ће се пратити његова примена. Ипак, с нестрпљењем очекујем сутрашњи почетак примене новог система јер је то, уочи европских избора, још један пример додате вредности сарадње на нивоу ЕУ”, додао је.

Лекови произведени пре суботе 9. фебруара 2019. који немају безбедносне ознаке могу остати на тржишту до истека рока трајања. Нови свеобухватни систем провере ће, међутим, од овлашћених лица, конкретно апотекара и болничког особља, захтевати да у читавом ланцу набавке проверавају аутентичност производа. Нови систем ће државама чланицама омогућити да лакше прате појединачне лекове, нарочито ако неки од њих изазива забринутост.

Подели

Comments are closed.