Кроз „Дигитални погон“ ЕУ улаже у медијску и информациону писменост основаца и средњошколаца у Србији

0

Просветни радници и библиотекари из пет основних и пет средњих школа у Србији током овог полугодишта похађали су семинаре медијске и информационе писмености, у склопу „Дигиталног погона“, највећег пројекта на пољу медијске писмености који финансира Делегација Европске уније у Србији. Спроводе га Новосадска новинарска школа и Библиотека Плус, а први циклус обука завршава се крајем ове школске године, док ће нови циклус почети у септембру.

Предвиђено је да за време трајања пројекта, од почетка ове до краја 2020. године, 1.000 просветних радника и 20 библиотекара из 20 основних и средњих школа у Србији бесплатно похађају овај акредитовани семинар за примену медијске и информатичке писмености у настави већ постојећих предмета, али и могућег новог изборног предмета – језик, медији и култура, чије увођење је најављено за нову школску годину, као и у креирању школских медија.

Наставници, професори и библиотекари на семинарима стичу знања о томе како да наставу осавремене употребом доступних нових технологија и мултимедијалних техника, уз које ће основношколци и средњошколци савладавати градиво.

Сарадња са школама, поред семинара, обухвата и менторску подршку у остваривању иновативних приступа већ постојећем школском градиву и школским секцијама, као и летње кампове намењене просветним радницима и њиховим ученицима, који ће активно учествовати у изради креативних материјала. Они професори и наставници који су до сада похађали семинар, са својим ученицима представиће резултате на Фестивалу креативних вештина, крајем јуна у Београду.

Осим овога, пројекат обухвата семинаре за библиотекаре и трансформацију школских библиотека у инфотеке – креативне центре, а за крај је предвиђено студијско путовање у европске земље ради остваривања сарадње са другим школама.

Медијска писменост у савременом друштву представља нову форму функционалне писмености грађана и грађанки, а „Дигитални погон“ покренут је с намером да се медијска и информациона писменост уведу у постојеће системе основног и средњег образовања у Србији, како би се развила критичка свест код ученика и повећао ниво креативности и интерактивности у школама.

Пројекат је вредан 329.995 евра, од чега Делегација ЕУ у Србији финансира 90 одсто, док део кофинансирања обезбеђује Београдска отворена школа уз подршку Шведске.

Подели

Comments are closed.