Кукан: Општи утисак позитиван, поглавља 23 и 24 кључна за успех

0

Посланик Европског парламента и копредседавајући Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија – Србија Едуард Кукан рекао је да Србија напредује у преговорима са ЕУ, али има одређених питања у којима се очекује много више резултата и енергије, наводећи да су поглавља 23 и 24 кључна за успех.

Општи утисак је позитиван и конструктивно се ради у процесу европских интеграција у Србији, рекао је Кукан. Он је новинарима у скупштини пренео да је делегација Европског парламента у Београду разговарала са премијерком Аном Брнабић и министрима Небојшом Стефановићем и Нелом Кубуровић.

“Током тих састанака, обавестили смо представнике власти, на исти начин као и наше колеге из парламента, да у свим европским институцијама постоји позитиван амбијент када је реч о проширењу и томе се посвећује много пажње”, рекао је Кукан.

Подсећајући да је следећи председавајући ЕУ Бугарска, а да потом следе Аустрија и Румунија, Кукан је нагласио да те државе имају амбизиозне циљеве и “гурају” процес проширења напред.

“Наш савет је да Србија искористи ту позитивну атмосферу да покажу више и оствари конкретне резултате”, рекао је Кукан И нагласио да је у среду делегација европских парламентараца имала састанак и са представницима невладиних организација како би добили више информација о стању реформи у Србији.

Говорећи о састанцима у парламенту, Кукан је рекао да су одржане две сесије и да је била веома добра и отворена дебата у присуству министра Јадранке Јоксимовћ, шефа Делегације ЕУ у Србији сема Фабриција и амбасадора Естоније, земље која председава ЕУ.

“Дискутовали о свим питањима отворено, била је пријатељска дебата, постављена су сва питања почев од слободе медија, рада парламента и у тој дебати су сви поставили питање. Разговор је био живахан и користан”, рекао је Кукан и напоменувши да је за Србију добро да постане чланица ЕУ, али и за Унију јер ће је чланство Србије обогатити.

Преговарачки процес иде добро, оценио је Кукан и напоменуо да је свестан да су власти очекивале сада отварање више од два поглавља, али да је потребно наставити посао.

“Поглавља 23 и 24 су кључна за сваки будући успех преговора, реформе правосуђа, борба против организованог криминала и корупције, владавине права. Да бисте завршили реформу правосуђа очекује се промена Устава. Најважнија су та два поглавља и зато су отворена на почетку. Знамо да су нека поглавља технички спремна, а Европска комисија ће донети одлуку”, рекао је Кукан.

Он је истакао и када је председник Европске комисије Жан Клод Јункер поменуо временски хоризонт будуче чланице знају да морају да интензивирају напоре у реформама, али важан је и дијалог са Косовом.

“Увек кажемо у Бриселу да ценимо допринос обе стране, посебно и изјаву председника који је покренуо унутрашњи дијалог о Косову. Информисани смо од невладиног сектора да је било већ неких састанака, али да не очекујемо брза и лака решења”, рекао је Кукан.

Упитан о стању демократије у Србији, Кукан је рекао да су у среду имали отворену дискусију у парламенту у којој су представници опозиције критиковали начин на који функционише парламент и жалили су се да током расправе о буџету нису имали прилике да дебатују.

“Колеге из владајућих странака имају су другачије мишљење. У свакој земљи, у парламенту увек могу да се побољшају демократски стандарди, начин рада може бити унапређен. Што се тиче Србије мислим да је могуће напредовати када имате озбиљне дискусије, када слушате једни друге и договорате који је најефикаснији начин за функционисање парламента”, рекао је Кукан.

 

Подели

Comments are closed.