Лакша пловидба Дунавом помоћу ИПА пројекта

0

ИПА пројекат “Интеграција система за праћење пловидбе на Дунаву” вредан 839.000 евра представљен је у Београду. Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици нагласио је да је пројекат важан из економских разлога јер ће се повећати пловидба Дунавом током целе године, тиме и привредни раст, повећаће се безбедност на реци и смањити број еколошких инцидената. Он је предочио да је пројекат део ширег издвајања ЕУ, која је до сада определила више од 25 милиона евра у различите пројекте на Дунаву.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да је тренутно улагање у водни саобраћај Србије 204 милиона евра и указала да се после успостављања система за праћење пловидбе на Дунаву очекује да се у наредном периоду повећа превоз робе реком.

Fonet

,,Кроз ИПА пројекат “Интеграција система за праћење пловидбе на Дунаву” дуж целе деоницe Дунава, од око 600 километара, колико је дуг кроз Србију, биће постављено 110 бова и 160 сигналних уређаја. Имаћемо најсавременије бове на Дунаву, до краја године инсталиране целом дужином, што нам доноси огромну предност,јер отвара могућност да се плови у свим временским приликама’’, рекла је Михајловић на представљању ИПА пројекта и изразила наду да ће испоштовати рок и до краја године имати бове.

Према њеним речима, старе бове ће ићи на Саву. ,,Очекујемо да у наредном периоду повећамо превоз робе Дунавом, али и да се повежемо и са железничким и друмским саобраћајем, како би Србија приходовала од свог географског положаја’’, истакла је она током презентације.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да је овај пројекат финансиран из претприступних фондова 2013. Она је објаснила да се с њим не касни, већ његова реализација траје четири, пет година, али важно је да су углавном успешно поштују рокови за ИПА пројекте. Јоксимовић очекује да Дунав и овај пројекат донесу нове могућности за повлачење новца из Дунавске макроекономске стратегије. ,,Дунав можемо да искористимо, као пловну саобраћајницу, да подигнемо проток робе, људи и капитала’’, поручила је она.

Пројекат “Интеграција система за праћење пловидбе на Дунаву” почео је 1. септембра 2017. са циљем да се успостави интегрисан, тестиран, прихваћен и потпуно функционалан систем за праћење и реаговање на Дунаву у Србији, са обученим корисницима, до краја ове године.

Подели

Comments are closed.