Леуварден и Валета европске престонице културе у 2018.

0

Леуварден (Холандија) и Валета (Малта) ће од 1. јануара понети титулу европских престоница културе за 2018. Валета ће низом манифестација инспирисаних традиционалном малтешком фестом у периоду између 14. и 20. јануара почети са реализацијом програма.

Комесар за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачич ће присуствовати званичној свечаности отварања 20. јануара. Прославе у Леувардену почиње 26. и 27. јануара. Посетиоци ће широм града и читавог региона Фрисланда имати прилику да посете музеје и уживају у уметничким инсталацијама и перформансима професионалаца и аматера.

Valletta

Потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс ће присуствовати свечаности која се одржава 27. јануара. Комесар Наврачич је изјавио: „Иницијатива Европске престонице културе окупља заједнице и на тај начин доноси трајне предности градовима и њиховим привредама и грађанима. Ова година ће бити посебна јер се током ње обележава и Европска година културног наслеђа, због чега су обе престонице културе у своје програме укључиле велики број пројеката за промоцију културног наслеђа – пројеката који ће у први план ставити улогу културе у изградњи европског идентитета. Леувердену и Валети желим много успеха у предстојећој години.”

Иницијативу Европске престонице културе је 1985. покренула тадашња министарка културе Грчке, Мелина Меркури. Ова иницијатива је временом постала један од културних догађаја који привлаче највише пажње у Европи. Градови се бирају на основу културног програма који мора имати снажну европску димензију, промовисати учешће и ангажман житеља те допринети дугорочном развоју града и околине. Интегрално саопштење за медије је доступно овде.

Подели

Comments are closed.