Леђери: У Србију долази официр за везу Фронтекса, задужен за цео Западни Балкан

0

Агенција за контролу спољних граница Европске уније, Фронтекс, упутиће у Србију официра за везу, потврдио је у Београду директор Фронтекса Фабрис Леђери и објаснио да ће официр за везу бити задужен за цео Западни Балкан.

У интервјуу за Политику Леђери је рекао да ће фронтексов официр радити у просторијама Делегације Европске уније, а „с обзиром да је Делегација ЕУ дипломатска мисија, онда ће самим тим и тај официр за везу имати дипломатски статус.“, објаснио је Леђери.

На питање може ли се очекивати нови талас избеглица из Азије и Африке, он је рекао да је за сада главни фокус и изазов за ЕУ представља централна мигрантска рута којом мигранти долазе из Либије у Италију.

„Друга велика рута је источна где од Турске један крак иде ка Бугарској, други ка Грчкој. Она је у великој мери под контролом, нарочито од када је склопљен споразум између Турске и ЕУ. Штавише, од тада је број миграната који користе ову руту опао за 95 одсто. То је добра вест за Србију“, рекао је Леђери.

Он је навео да Фронтекс већ организује обуке за припаднике српске полиције како би они унапредили своје вештине за разне послове, попут упознавања са процедуром враћања и повратка миграната.

У интервјуу за Радио Телевизију Србије, Леђери је рекао да Србију види као будућу чланицу Европске уније, а српску граничну полицију као будуће колеге у контексту заштите европских граница.

Упитан о највећим изазовима Фронтекса, Леђери је одговорио да је главни изазов ситуација на централном Медитерану.

Према његовим речима, од 1. јануара ове године више од 85.000 људи је стигло из Либије на италијанско копно.

“У Либији постоје криминалне орагнизације и кријумчари који организују прелазак људи из Африке. Долазе економски мигранати већином из подсахарске и западне Африке, али има и много људи из Бангладеша”, прецизирао је Леђери.

На питање о томе шта би требало мењати у организацији Фронтекса, Леђери је рекао да је ступио на дужност неколико месеци пре врхунца мигрантске кризе и признао да се није очекивао толики број тражилаца азила из Сирије и са Блиског истока.

Он је навео пример да се за свега неколико недеља на грчким острвима број илегалних миграната повећао 18 пута.

“Ниједна земља на свету не би са тим могла да се избори”, оценио је Леђери.

Он је истакао да је политички одговор ЕУ био да издвоји више новца за Фронтекс, да повећа број људи на граничним прелазима и у обалаској стражи и да Фронтексу да нови мандат, који је почео у октобру 2016.

Уз подсећање да је током мигрантске кризе Фронтекс био и на српско-хрватској граници, Леђери је упитан да ли то значи да није добро штитио спољне границе ЕУ које почињу много пре Србије?

“У лето 2015. Фронтекс није имао довољно средстава, ни овлашћења, да одлучи о брзој интервенцији у Грчкој. Сада је ситуација другачија”, одговорио је Леђери.

“Имамо 1.250 људи из земаља Шенгена који су нам на располагању и који могу бити распоређени за пет радних дана”, истакао је Леђери и објаснио да је операција “Посејдон” и даље активна у Грчкој.

“Наши приоритети су источне границе – грчка и бугарска граница, односно копнена и морска граница ка Турској. То је прва линија заштите спољних граница ЕУ, и мислим да је то добро и за Србију”, рекао је Леђери.

Упитан да ли Фронтекс може да помогне јачању контроле граница Србије, Леђери је нагласио да је одлична сарадња са Србијом започета 2009.године.

“Имамо радне аранжмане са Министарством унутрашњих послова. То значи да Фронтекс и српска полиција, нарочито гранична полиција, блиско сарађују”, оценио је Леђери.

“Сада развијамо сарадњу на граници између Србије и ЕУ”, рекао је Леђери и предочио да “фокус није само на илегалној миграцији, већ и на борби против криминала” и навео да већ постоје акције усмерене на трговину оружјем и крађу возила.

Током боравка у Србији Леђери је разговарао са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, министром одбране Александром Вулином, министром полиције Небојшом Стефановићем и министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зораном Ђорђевићем.

Подели

Comments are closed.