Лидери Западног Балкана желе европску перспективу и активнију ЕУ у региону

0

Премијери земаља Западног Балкана усвојили су на самиту у Сарајеву заједничку изјаву у којој су истакли да је постојање европске перспективе кључно за међусобну сарадњу и напредак појединачних земаља и целог региона.

Домаћин самита, председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је да су иницијативе изнете на данашњем састанку званичника Србије, БиХ, Црне Горе, Македоније, Албаније и Косова делимично преточене у заједничку изјаву.

“Наша порука је да желимо да европска перспектива остане потпуно присутна, желимо активније и чешће присуство представника ЕУ и већи обим инвестиција на простору Западног Балкана”, изјавио је Звиздић на конференцији за новинаре по завршетку самита.

Звиздић је рекао да су на састанку предложени пројекти који треба да буду реализовани у свакој земљи и у региону, пре свега саобраћајни и енергетски пројекти, а да ЕУ треба да помогне у њиховој реализацији.

Хан: Постоје проблем али и укупан напредак региона у погледу европских интеграција

FoNet

Европски комесар за проширење Јоханес Хан је рекао да би краткорочни и средњорочни ефекти таквих иницијатива, према како је рекао конзервативним проценама, било отварање 80.000 послова.

Он је честитао премијерима јер је то, како је рекао, “први пут да су се премијери Западног Балкана окупили на подручју Западног Балкана”, што је велики гест и показује колико је напредак остварен.

“Проблеми постоје, али ако гледате дугорочно, постоји укупан напредак региона у погледу европских интеграција”, рекао је европски комесар.

Хан је рекао да је на састанку још једном уверио премијере у “озбиљност и јак интерес ЕУ” да ради на даљој интеграцији Западног Балкана.

“И даље има посла да би се постигао тај циљ и данас смо разговарали како да тај процес учинимо видљивијим и да грађани могу да осете шта значи рад с ЕУ, који треба да донесе повећање благостања, боље личне перспективе и једноставно више новца у џепу”, рекао је Хан.

Подели

Comments are closed.