Лукови Жежељевог моста, након 18 година, спојили бачку и сремску страну

0

Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици присуствовао је данас, 22. октобра, обележавању завршетка важне фазе у изградњи  Жежељевог моста у Новом Саду –  спајању његова два лука. За пројекат изградње моста, који је срушен током НАТО бомбардовања Србије 1999. године, Европска унија је до сада донирала 34 милиона евра.

„Европска унија помаже изградњу овог моста још од почетне, пројектантске фазе.  Овај мост премошћава Дунав и то је важно за Нови Сад, за Војводину али и за целу Србију, јер је он део Коридора 10, једног од главних коридора у овом делу Европе. Такође, део је нове транспортне политике Србије, а та политика је део процеса приступања Србије Европској унији. У име Европске уније, честитам свима који су учествовали у реализцији овог подухвата, а нарочито бих се захвалио радницима и Влади која се толико трудила да се овај пројекат реализује“, рекао је амбасадор Фабрици и додао да се радује наредном сусрету када мост буде официјелно пуштен у промет.

Амбасадор Фабрици је, уз потпредседницу Владе Србије, министарку грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорану Михајловић и председника Покрајинске владе, Игора Мировића, препешачио мост од новосадске, односно бачке, ка петроварадинској, односно сремској страни.

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић истакла је да су Европска комисија, Влада Србије, Покрајинска влада и градска власт Новог Сада свих ових година били један тим који је радио на изградњи моста који симболизује пут ка будућности.

„Жежељев мост спаја прошлост која је иза нас и отвара простор за лепу будућност. Када дођете сада на мост не можете да се не сетите 1999. године и 23. априла када је мост срушен и свих 78 дана бомбардовања које је наша земља претрпела у том периоду. Чини ми се да је данас, односно у петак у 17.25  часова када је мост спојен, престало бомбардовање Новосађана и Новосађанки. После 18 година ми имамо мост који ће у фебруару имати железничке пруге и који ће месец, два након тога имати приступне путеве. Врло брзо ће се овим мостом ићи преко 150 километара на сат ако говоримо о железници, јер се налази на најзначајнијем коридору, а тренутно и у пројекту модернизације пруге Београд – Будимпешта, којом ће се ићи просечном брзином од 200 километара на сат“, додала је Михајловић.

Све троје захвалили су се пре свега радницима који су вредно радили на изградњи моста, те им уручили симболичне поклоне.

„Овде ће већ за коју годину тутњати возови у новој реконструисаној траси пруге од Београда до Новог Сада, у првој фази, а у другој фази до Будимпеште, и вероватно ћемо тек онда када људи буду путовали од Новог Сада до Београда за четрдесетак минута, у пуној мери схватити значај овог вашег и нашег заједничког посла“, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Влада Републике Србије у пројекат изградње моста уложила је 22 милиона евра,  а укупна вредност досадашњих инвестиција је око 51 милион евра.

Подели

Comments are closed.