Маја Живановић, Драган Гмизић и Милица Шарић добитници награде ЕУ за истраживачко новинарство

0

Новинарки Маји Живановић из Војвођанског истраживачко аналитичког центра VOICE уручена је награда Европске уније за истраживачко новинарство за текст о малверзацијама у пословању јавног предузећа Нови Сад гас.

Другу награду је добио Драган Гмизић, новинара Greenfield продукције из Новог Сада за емисију “Равница без птица” о лову на заштићене врсте животиња у Србији.

Трећу награду за најбољег младог новинара у 2016. добила је Милица Шарић из Центра за истраживачко новинарство Србије за текст о изградњи новог блока Термолелектране Костолац из кинеског кредита.

Жири у саставу Љубица Гојгић, новинарка РТВ-а, др Раде Вељановски, професор Факултета политичких наука, доц. др Владимир Баровић, професор Филозофског факултета у Новом Саду, Милан Антонијевић, директор Комитета правника за љуска права и Младен Велојић, директор Медија центра у Нишу одлучивао је између  40 истраживачких радова из српских медија.

FoNet

Отварајући свечаност доделе награда Нора Хајринен из Делегације Европске уније је поновила да ЕУ велики значај придаје слободи медија и слободи изражавања. Она је истакла да су те слободе део преговарачког поглавља 23 о основним правима и да је истраживачко новинарство од велике важности за друштво како би грађани били боље информисани.

Дубравка Валић из Новосадске новинарске школе је указала да су самоцензура, смањење прихода и политиèки притисци највећа претња слободи медија у регион али да упркос томе у Србији и даље има изузетних истраживачких текстова новинара.

Председница жирија Љубица Гојгић је навела да Европска унија у сарадњи са Новосадском новинарском школом и ове године додељује награде за истраживачко новинарство, као признање појединцима који се одговорно и професионално баве темама које су од прворазредног јавног интереса.

„Жири је, међутим, и ове године могао да констатује да истраживачко новинарство остаје ван традиционалних медија, резервисано за новинаре независних истраживачких центара који своје текстове објављују на специјализованим порталима. Такозвани велики медији остају доследни пракси да игноришу чак и најзначајнија открића истраживачког сектора чиме велики број грађана остаје ускраћен за информације од јавног значаја“, оценила је Гојгић.

Подели

Comments are closed.