Мекалистер: Нова поглавља можда у децембру

0

“Србија је на правом путу, неколико преговарачких поглавља са ЕУ су технички спремна и ја се надам да могу да буду отворена на следећој међудржавној конференцији 10. децембра у Бриселу, рекао је известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер.

Он је на заједничкој конференцији за штампу после разговора с председником Србије Александром Вучићем рекао да нада да ће следећи извештај Брисела о напретку Србије у процесу евроинтеграција бити “јасан сигнал Србији и њеним грађанима да наставе са реформама”.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да очекује да извештај о напретку буде позитиван, да је Србија задовољна економским реформама и да је остало да много уради по питању владавине права.

Вучић је најавио да ће крајем октобра или почетком новембра Скупштини Србије бити упућен предлог уставних промена везан уз преговарачка поглавља 23 и 24 са ЕУ, као уз поглавље 35, које је оценио “посебном значајним” јер се односи на напредак у односима са Приштином.

Он је навео да је поглавље 35 о Косову од посебног значаја за Србију и да представља неку врсту услова за евроинтеграције Србије и додао да “нема појма” шта међународни фактор хоће од Србије, као и да не зна шта очекује од Србије.

“Спремни смо да разговоре наставимо. Дијалог морамо да претпоставимо свакој врсти другачијег решавања проблема”, рекао је Вучић.

Известилац Европског парламента за Србију Мекалистер изјавио је да је нормализација односа Београда и Приштине веома важна ствар, не само за Србију и Косово, већ и за регион.

“Председници (Србије Александар) Вучић и (Косова Хашим) Тачи су показали приврженост томе да нормализацију подигну на виши ниво, а та нормализација би била велика ствар не само за две државе него и за регион”, рекао је Мекалистер.

Он је рекао да о темама даљих преговора заједнички одлучују обе стране, и да он не може да предвиди ни ток ни датум и да само може да охрабри Београд и Приштину да наставе.

Европски известилац је рекао да је услов за договор да буде узајаман и да узима у обзир међународно парво И да му је драго да постоји сагласност да се у региону не смеју стварати хомогене, једнонационалне државе.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова

Подели

Comments are closed.