Мекалистер: Охрабрење Србији на путу ка ЕУ

0

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је у разговору са председавајућим Комитету за спољне послове (АФЕТ) и известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером да су макроекономска стабилност, реформа јавне администрације и владавина права стубови дугорочног развоја Србије, а не само услови за пуноправно чланство у ЕУ.

Брнабић је том приликом нагласила да су свеобухватне реформе првенствено у интересу грађана Србије.

Она је изразила очекивање да ће извештај Европског парламента о напретку Србије, који се очекује крајем новембра, бити позитиван, додајући да је свесна да предстоји још доста посла у области јачања владавине права и постизања напретка у поглављима 23 и 24.

Премијерка је објаснила да се посвећено ради на реформи правосуђа и да ће се финална верзија уставних амандмана, усклађена са сугестијама Венецијанске комисије, убрзо наћи у скупштинској процедури.

У разговору је истакнуто да је посвећеност преговорима Београда и Приштине кључна за даљи напредак и очување стабилности Србије и целог региона, и изражено уверење да ће се дијалог наставити у циљу проналажења трајног и одрживог решења.

Известилац Европског парламента је похвалио напредак Србије и напоре Владе да настави спровођење најважнијих реформи.

Мекалистер је нагласио да је Србија лидер у региону када су у питању економске реформе, и похвалио посвећеност Владе да води отворен дијалог са представницима цивилног сектора и медијских и новинарских удружења.

Важно је, како је оценио, да охрабримо Србију на њеном путу ка Европској унији и пружимо подршку у свим областима где постоји простор за напредак.

Он је навео да је Србија, са отворених 14 поглавља, на добром путу ка Европској унији, и додао да ће инсистирати на томе да се на наредној Међувладиној конференцији Србије и Европске уније отвори што више нових поглавља.

Подели

Comments are closed.