Међународни дан волонтера

0

Поводом 5. децембра, Међународног дана волонтера ЕУ је навела да је до краја 2017. године, 206 волонтера упућено у 28 трећих земаља. До краја године ће преко 300 волонтера проћи обуку а до сада је  додељен 141 сертификат (33 организације из ЕУ и 108 организација из трећих земаља). Рађено је са 44 партнера на пројектима техничке подршке а са 85 на пројектима изградње капацитета.

Истовремено, наводи се у саопштењу ЕЦХО, Иницијатива Волонтери за хуманитарну помоћ ЕУ грађанима ЕУ нуди прилику да волонтирају у хуманитарним пројектима широм света. Волонтери се упућују у земље погођене катастрофом кроз партнерство матичних организација у ЕУ и организација у земљама изван Уније. Осим тога, иницијатива нуди прилике за волонтирање преко интернета.

Иницијатива подржава рад хуманитарних организација. Пројекти у оквиру иницијативе који се спроводе у сарадњи организација унутар и изван ЕУ јачају капацитете потоњих за припрему и реаговање на хуманитарне кризе и координацију волонтера. Иницијатива финансијски подржава организације у ЕУ како би ојачала њихове техничке капацитете и помогла им да испуне стандарде и спроведу процедуре које су неопходне за упућивање волонтера за хуманитарну помоћ ЕУ. Иницијатива допуњује хуманитарне активности и јача отпорност угрожених заједница у земљама погођеним кризом, чиме уједно доприноси и активностима за управљање ризиком од катастрофа које проистичу из Оквира за смањење ризика од катастрофа из Сендаја. Више информација можете сазнати на линку: http://ec.europa.eu/echo/files/aid/countries/factsheets/thematic/euaidvolunteers_en.pdf

Подели

Comments are closed.