Миграције су глобални изазов који тражи универзални одговор

0

Дебата под називом „Миграције као изазов за Србију и ЕУ“ одржана у Београду, представљала је покушај да се одговори на питање да ли су миграције изазов, проблем или карактеристика времена и друштва у ком живимо. Учесници дебате, декан Факултета политичких наука, др Драган Р. Симић, директорка канцеларије у Србији Међународне организације за миграције ИОМ, Лидија Марковић и мр Драган Живојиновић са Факултета политичких наука, усагласили су се да би требало да се успостави универзалан приступ у начину опхођења према мигрантима, посебно у Европи.

„Савремени миграциони токови имају последице на више земаља и региона истовремено, њима се на свим нивоима баве различите институције и државе, док их контролишу различити актери. Зато се каже да је време у коме сада живимо доба миграција. Комбинација два или више разлога миграција, резултирала је да у 21. веку све мање говоримо о легалним или ирегуларним миграцијама, а све чешће о мешовитим миграционим токовима. То јесте оно што представља највећи изазов за државе”, указала је Лидија Марковић.

Драган Р. Симић истакао је како је ово важна друштвена тема и додао да присуствујемо процесу, који се може назвати ренационализација глобализације, те да се чланице Европске уније, у сусрету са миграционом кризом, носе са уочљивим несналажењем. „Овај нагли, свеобухватни и огромни талас миграција јесте изненадио европска друштва, оставивши трагове који су указали да се ЕУ понаша у супротности са вредностима на којима почива доводећи у питање своје основне принципе и начела“, приметио је он. Симић се осврнуо на то да је Србија показала знатну умешност и хуманост у суочавању са овим проблемом, што указује и другима на правац у ком треба ићи.

„Миграције обухватају сваки аспект живота, оне нису ни добре ни лоше, већ зависе од контекста у коме се догађају. Иако је Берлински зид пао, ми живимо у свету поновног подизање зидова, који имају дубоку везу са миграцијама. Људи верују да уколико желе слободу унутра, треба да имају зидове који их штите. Међутим, Европска унија не може да побегне од миграција због свог географског положаја, као што ни Србија, централна земља на западнобалканској рути не може да побегне од своје географије“, подвукао је Живојиновић. Према његовим речима, то није детерминишући, али јесте важан елемент решења овог проблема.

Дебата је део серије догађаја које Европски покрет у Србији и Факултет политичких наука организују у укупно 17 градова Србије, у сарадњи са Европским покретом у Србији – Сремска Митровица и Европским покретом у Србији – Краљево. Дебате се одржавају у оквиру пројекта Европа за мене који подржава Делегација Европске уније, са идејом да се у јавности покрену разговори на теме значајне за Србију у процесу европске интеграције и грађанима пруже проверене и корисне информације.

Преузето са сајта Европског покрета у Србији

Подели

Comments are closed.