Млади професионалци из региона у државним институцијама Србије

0

Петоро јавних службеника из Албаније, БЈРМ, Црне Горе, Косова* и Босне и Херцеговине провело је две седмице у Министарству финансија Србије у оквиру програма Европске уније за младе професионалце на Западном Балкану, а после завршетка програма су поручили да су задовољни оним што су научили у српским институцијама.

У програму су учествовали Мухамед Латифи, Хелиос Ревели, Мартин Новески, Дијана Дедић и Данило Смоловић и они су чинили групу од 30 младих јавних службеника које је Европска унија изабрала да учествују у програму едукације и размене.

Петоро јавних службеника из региона се упознало са начином израде буџета Србије и током две седмице посетили су државне институције, попут Министарства финансија и Народне банке Србије. Сви су се сагласили да је искуство које су стекли у институцијама у Србији изузетно корисно.

Јавне службенике из региона поздравили су заменик шефа Делегације ЕУ Оскар Бенедикт и вршилац дужности директора Канцеларије за европске интеграције Србије Ксенија Миленковић.

Бенедикт је напоменуо да ЕУ финансира програм за младе професионалце и да се нада да ће они остати у међусобном контакту.

Програм ЕУ за младе професионалце на Западном Балкану створен је после самита о Балкану 2016. године у Паризу.

Сви учесници програма су провели и тронедељну обуку у Школи за јавне политике на Инситуту за политиèке науке Sciences Po у Паризу.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова

Подели

Comments are closed.