Млади професионалци из српских министарстава испраћени на усавршавање у иностранство

0

Петоро младих професионалаца из српских министарстава испраћено је из Београда на стручно усавршавање на престижним европским универзитетима.

Душан Дуловић и Тијана Раднов из Министарства за европске интеграције, Софија Миленковић из Министарства за државну управу и локалну самоуправу, и Владанка Раковић и Јелена Драшковић из Министарства финансија најпре ће провести две недеље на париском универзитету СиансПо а потом на Колеџу Европе у Брижу, у Белгији.

На догађају у ЕУ инфо центру у Београду поздравили су их шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, државна секретарка Министарства за европске интеграције Ања Ровић и директорка Британског савета у Србији Клер Сирс.

Амбасадор Фабрици је рекао да је то сјајна прилика да се професионалцима из Србије, али и региона, омогући да прођу програм обуке на универзитетима у Француској и Белгији.

“СиансПо је вероватно најбољи факултет за међународне односе у Француској и Европи, а Колеџ Европе је универзитет за људе који ће на крају бити део администрације ЕУ”, навео је Фабрици.

Шеф Делегације ЕУ је рекао да би волео да је њему неко понудио такву шансу. “Ја нисам имао шансу док сам студирао, имао сам друге обуке, али бих волео да ми је неко понудио да идем на СиансПо и у Бриж. Млађа генерација увек заслужује боље”, рекао је Фабрици.

Државна секретарка Ровић је рекла да је суштина пројекта унапређење и јачање административних капацитета младих државних службеника у земљама Западног Балкана али и јачање регионалне сарадње.

Клер Сирс је рекла да су међу циљевима Британског савета на Западном Балкану подршка реформама, изградња капацитета институција и побољшавање способности младих људи.

Пројекат размене младих државних службеника са Западног Балкана покренула је Европска комисија у контексту Берлинског процеса и Агенде повезивања за Западни Балкан.

Циљ програма је да допринесе напретку у приступном процесу и продуби регионалну сарадњу на Западном Балкану.

Подели

Comments are closed.