Мобилне трафостанице уручене ЕПС-у

0

Јавно предузеће Електропривреда Србије преузело је 4 мобилне трафостанице, које ће моћи да се користе у сличају прекида испоруке струје током природних непогода, попут поплава. Опрема је донација Европске уније, а предаји је присуствовао шеф Делегације, амбасадор Сем Фабрици.

Њихова испорука део је активности ЕУ за отклањање последица поплава од пре пет година, и за дистрибутивни систем ЕПС-а помоћ до сада износи девет милиона евра. Укључује и обуке и тренинге, а циљ пројекта је постизање бржег и ефикаснијег одговора у случају поремећаја снабдевања електричном енергијом.

„Верујемо да овај пројекат има велику вредност, да ће имати позитиван ефекат на сигурност достављања електричне енергије и да ће омогућити ЕПС-у да реагује одмах ако се деси било каква кризна ситуација. Такође, ради се о примеру најновије технологије, која индустрију производње струје доводи на ниво највиших ЕУ и српских стандарда“, каже амбасадор Фабрици.

„Европска унија је одмах притекла у помоћ када су се догодиле страшне поплаве и ово је наставак тог чина пријатељства“, закључује шеф Делегације ЕУ у Србији.

Највећа трафостаница, која је свечано уручена на догађају, произведена је у фабрици компаније АББ у Италији. Остале три мобилне трафостанице мање јединице биће распоређене у дистрибутивним подручјима Краљево, Ниш и Крагујевац, а извођач радова је ГАТ из Новог Сада.

Вршилац дужности директора ЕПС-а Милорад Грчић каже да ће бити лакше и брже реаговање у ванредним ситуацијама као што су поплаве и пожари, као и да ће набавка олакшати редовне радове на поправкама трафостаница, пошто је могуће да се њоме струјом снабдева 12000 потрошача.

„Хвала Европској унији јер ова донација не показује себе само кроз финансијску вредност, већ је то круна сарадње која је интензивирана 2014. године, када су велике поплаве задесиле Србију. Најпре смо се бавили санацијама, а сада смо на нивоу да се бавимо превенцијама, што је најважније”, напомиње Грчић.

Подели

Comments are closed.