Могерини: Будућност Балкана лежи у ЕУ

0

ЕУ остаје чврсто посвећена европској интеграцији Западног Балкана, где је рад на “премошћавању разлика и стварању простора за сарадњу” једини начин да се “сачува и унапреди мир”, што је очигледни интерес грађана ЕУ.

“Јасно је да читав Балкан треба да буде – и на крају ће и бити – део наше Европске уније”, изјавила је Висока представница ЕУ Федерика Могерини 4. септембра на Стратешком форуму на Бледу. “Људи са Балкана су Европљани” и они “заслужују исте прилике, права и заштиту као и остали грађани нашег континента”, рекла је Могерини. Висока представница је такође указала да је једини начин да се “премосте разлике и створи простор за сарадњу” једини начин да се “очува и унапреди мир” док се истовремено води рачуна о интересима и потребама ЕУ грађана. Имајући све то у виду, Могерини је поздравила “нову одлучност да се размотре сва нерешена питања” између лидера Србије и Косова у оквиру дијалога под окриљем ЕУ после састанка прошле недеље у Бриселу на којем је Висока представница била домаћин.

Потврдивши доследан приступ ЕУ односима са регионом, Могерини је подсетила на обећање дато пре 13 година на Солунском самиту, које су 28 држава чланица ЕУ потврдиле ове године у марту на Европском савету. Висока представница је такође нагласила њен лични ангажман према региону, рекавши да очекује да ће до краја овог мандата Европске комисије доћи до “практичног и мерљивог напретка за свих наших шест партнера на Западном Балкану.”

Стратешки форум на Бледу (БСФ) је годишњи скуп на највишем нивоу лидера из различитих области (председника држава и влада, министара, дипломата, представника пословног света, научника и медија из читавог света) чији је циљ охрабривање отворене дебате о савременим политичким, безбедносним и развојним изазовима и трагању за новим идејама и решења. Ове године је Стратешки форум одржан 4. и 5. септембра.

 

 

Подели

Comments are closed.