Могерини: ЕУ има најјачи утицај на Западном Балкану

0

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини је после састанка министара спољних послова земаља ЕУ на којем је усаглашено да је потребно појачати напоре за бољу комуникацију Уније према суседству, одговарала на питања новинара. Једно од питања односило се на утицај Русије у Западном Балкану. На питање шта Одељење за стратешке комуникације Европске спољнополитичке службе конкретно ради како би сузбило тај утицај, Могерини је одговорила:

Мала радна група за стратешке комуникације коју сам успоставила на Западном Балкану прошлог лета, пре само неколико месеци, тек је почела са радом. Још је рано да видимо резултате њеног рада. Али рећи ћу вам да сам у протеклом периоду веома често боравила у региону и да не прође ни недељу дана а да се не састанем са неким од премијера, председника, министара спољних послова или европских интеграција из региона. То је вероватно једно од питања на ком највише радимо и само по себи је део стратешких комуникација јер можете имати најбољи технички тим који се тиме бави, али ако немате праву политику, онда нећете имати шта да пренесете једни другима.

Европска унија на Западном Балкану има снажно упориште и води снажну политику која је основа наше делотворне комуникације. Дакле, комуникацију можемо даље да унапређујемо, али мислим да је политика већ значајно унапређена и да са сигурношћу можемо да кажемо да је будућност целог региона у Европској унији. Неопходно је да да Западни Балкан сарађује на нивоу региона, као и да има јасну перспективу ка ЕУ. Сваки од шест партнера предузима различите кораке и налази се у различитој фази, али као регион има заједничку и јасну перспективу.

Не брину ме утицај нити присуство било ког другог партнера са којима земље у региону сарађују, јер сам се сама више пута уверила, између осталог и током прошле године, да када год су земље у региону суочене са сложеним изборним циклусима, да их тако назовемо, да је Европска унија ту за њих – да је њено присуство доследно – те да ниједан други партнер региона нема јачи утицај од Европске уније јер је тај регион део Европе.

Када погледате границе, ниједна од шест земаља Западног Балкана нема спољну границу. Оне се све граниче са Европском унијом. Ми смо једно, ми смо породица. Географски и историјски смо усмерени једни на друге. Зато кажем да када су и Европска унија и партнери у региону доследни у својим политикама, ничији утицај и присуство не могу бити снажнији од ЕУ.

Цео говор Федерике Могерини можете прочитати oвде

Подели

Comments are closed.