Могерини и Хан о најављеном решењу спора око имена које су постигли Ципрас и Заев

0

Саопштење високе представнице/потпредседнице Федерике Могерини и комесара Јоханеса Хана о најављеном споразуму који су премијери Ципрас и Заев постигли у правцу решавања проблема имена:

Од срца честитамо премијерима Алексису Ципрасу и Зорану Заеву на решености и лидерству у постизању историјског споразума између две земље, који ће допринети преображају читавог региона југоисточне Европе. За ово постигнуће су заслужни лидери обеју земаља и њихови тимови, али пре свега сви њихови грађани и читава Европа.

Преговори вођени под покровитељством Уједињених нација и уз посредовање личног изасланика генералног секретара УН Метјуа Нимеца, као и уз снажну подршку Европске уније, недвосмислено доказују снагу мултилатералне дипломатије, дијалога, поштовања и воље да се чак и за најтежа питања пронађу решења која иду у прилог свима. Сада морамо заједно да искористимо ову широм отворену прилику како бисмо укротили ветар мира и сарадње у целом региону.

Европска перспектива Западног Балкана, која је недавно потврђена на самиту у Софији, остаје најснажнија сила стабилизације региона, а ми имамо интерес и одговорност да максимално искористимо њене потенцијале. То је уосталом био и кључан подстицај за постизање споразума, у духу добросуседске сарадње.

Очекујемо да Савет подржи препоруку од 17. априла и отвори приступне преговоре са Бившом југословнском Републиком Македонијом у јуну. То није само заслужено као признање значајних реформских резултата земље, већ ће суштински допринети пуном спровођењу споразума у интересу обе земље, региона и читаве Уније.

Европска унија је од самог почетка подстицала и подржавала преговоре. Сада ћемо на сваки могући начин пратити наредне кораке у духу дијалога о нашој заједничкој европској будућности.

Подели

Comments are closed.