Могерини и Хан: Уводимо Западни Балкан у ЕУ

0

Нако што је Европска комисија усвојила Стратегију за Западни Балкан висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и комесар ЕУ за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан одржали су заједничку конференцију за новинаре.

Могерини је изјавила је данас да ће ЕУ поделити будућност са свих шест земаља Западног Балкана, да би се оне прикључиле Унији.

“Грађани и лидери држава Западног Балкана одлучили су да буду део ЕУ, а то смо и ми изабрали”, рекла је Федерика Могерини новинарима.

Она је рекла да Стратегија Европске комисије за Западни Балкан даје перспективу интеграције шест земаља тог региона, којима су потребнереформе, како би њихови становници имали исте стандарде као грађани ЕУ.

Према њеним речима 2025. година није рок за пријем нових чланица, већ реалистична перспектива окончања преговарачког процеса.

Федерика Могерини је оценила да је дијалог Београда и Приштине о нормализацији односа од кључне важности за Србију и Косово, али и за цео Западни Балкан.

“Добро сарађују међусобно и ми добро сарађујемо са њима”, констатовала је Могерини и додала да су председници Србије и Косова Александар Вучић и Хашим Тачи покренули нову фазу нормализације односа, која може бити успешноспроведена.

“Предстоје кључни месеци, јер се одлучује о будућности Европе. Будућност ЕУ није ограничена на 27 чланица. Уводимо Западни Балкан у ЕУ, али не у далекој будућности, већ у нашој генерацији”, изјавила је Федерика Могерини.

“Могуће је да нека држава Западног Балкана, ако испуни све услове, постане чланица Европске уније 2025. Године”, изјавио је европски комесар за суседску политику и пеговоре о проширењу Јоханес Хан, уз оцену да се ради о абициозном, али изводљивом плану.

“Земље ЕУ неће прихватити нову чланицу која није решила билатералне проблем”, рекао је Хан новинарима, уз тврдњу да је то мотив за позитивно решење дијалога о нормализацији односа између Косова и Србије.

“Све земље региона имају интерес да раде на интеграцији у ЕУ и треба да се у томе међусобно помажу. Да би се остварио напредак, ЕУ ће им пружити подршку у области владавине права, безбедности, миграција, у међусобном повезивању, дигиталној агенда”, изјавио је Хан.

Он је рекао да грађанима ЕУ треба објаснити да имају користи од проширења на Западни Балкан.

Одговарајући на питање новинара о улози Русије на Западном Балкану, Могерини је рекла да постоји утицај других држава, али да се не може поредити са значајем ЕУ за тих шест земаља док је Хан навео податак да је 75 одсто спољнотрговинске размене региона везано за ЕУ, а да се исти проценат односи и на директне стране инвестиције.

“Аустрија је уложила у Србији четири пута више новца од Русије. Трговинска размена између земаља Западног Балкана и ЕУ је готово удвостручена за протеклих 10 година и достигла је 43 милијарде евра”, навео је Хан.

Подели

Comments are closed.