Могерини: Коначно ставити тачку на косовски* сукоб

0

У говору на отварању годишње конференције ЕУ амбасадора 2018, Висока представница /потпредседница Федерика Могерини рекла је да верује да постоји реална промена да ће Београд и Приштина ускоро постићи споразум о нормализацији односа, додајући да сматра да је време да се најзад стави тачка на сукоб.

“Морамо да наставимо одлучно, истрајно и, дозволите ми да кажем, тврдоглаво – наш рад на и са Балканом. Прошла година је била невероватно интензивна, али месеци пред нама биће још пресуднији. Сматрам да постоји реална шанса да председници Вучић И  Тачи могу да постигну споразум који покрива сва отворена питања између Београда и Приштине; свеобухватан, правно обавезујући споразум о нормализацији односа између две стране; споразум који је у потпуности у складу са међународним правом и који може да помогне стабилизацији читавог региона”, рекла је Могерини амбасадорима земаља чланица ЕУ у Бриселу.

Могерини је подсетила да је 20-годишњица рата на Косову следеће године. “Сматрам да је време да се коначно стави тачка на тај сукоб. Сматрам да морамо да учинимо све што можемо заједно са нашим партнерима у Европи, регион и на међународној сцени, почев од Савета безбедности УН, да бисмо подржали преговоре кроз дијалог и унутар међународне заједнице”, рекла је она.

“Тик пред почетак лета, заједно смо прославили споразум између Атине и Скопља, и за само пар недеља, одржаће се референдум о томе у, надам се земљи која ће имати назив Република Северна Македонија. Биће то и интензивна година за припреме ка отварању приступних преговора и са овом земљом и са Албанијом..

Дозволите ми да будем потпуно јасна: овакве прилике морају да се искористе сада – ова година је та година. Не правимо никакве уступке: у интересу је европских грађана и у Европској унији и ван ње. На Балкану, данас је врло јасно да је Европска унија референтна тачка. И дозволите ми да поручим свима који страхују да су друге силе све присутније у региону: у ком год региону у коме смо ми присутни, нема простора за друге”, рекла је Могерини.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова.

Подели

Comments are closed.