Могерини: Нема демократије без слободних медија

0

Висока представница за спољне послове и безбедносну политику Федерика Могерини, у име Европске уније, издала је саопштење поводом Светског дана слободе медија. У саопштењу се наводи:

“На Светски дан слободе медија, прослављамо суштинску улогу слободних медија, не само као преносника поузданих и тачних вести, већ и као стуб демократије. Квалитет демократских процеса повезан је са стањем слободе изражавања, као и са медијским слободана и плурализмом. Нема демократије без истински слободних медија.

Док носе велику одговорност да гарантују проверене и исправне вести за јавност, слободни, разноврсни и независни медији су у самој основи плуралистичког и отвореног друштва. Истраживачко новинарство испуњава неопходну улогу посматрача, који помаже јавности у томе да држе владе и институције на свим нивоима одговорним за своје поступке и обавезе. Међутим, видимо све више покушаја да се ограничи простор за слободне медије, што укључује и систематско подривање њиховог кредибилитета, а превише новинара изгубило је животе или се налазе у опасности због откривања непријатних истина.

Овогодишње, 26. обележавање на глобалном нивоу посвећено је тренутним изазовима с којима се медији суочавају током избора у време дезинформација, као и потенцијалима медија да подрже демократију, мир и помирење. Дезинформације имају велики потенцијал да негативно утичу на демократске процесе и јавне дебате широм света, а Европска унија не представља изузетак. Зато смо покренули „Акциони план ЕУ против дезинформација“, који појачава европски одговор и отпорност наших друштава против дезинформација. План се фокусира на побољшање откривања дезинформација, координацију и удруживање активности Уније и држава чланица, мобилизацију приватног сектора како би испунио своје обавезе, подизање јавне свијести и оснаживање грађана. Здрава демократија се ослања на отворену, слободну и поштену јавну расправу и наша је дужност да заштитимо овај простор и да не дозволимо никоме ширење дезинформација које покрећу мржњу, поделу и неповерење у демократију.

ЕУ промовише слободне и фер медије, не само код куће, већ и глобално у нашим односима с трећим земљама, укључујући и обезбеђивање средстава за циљане пројекте који унапређују квалитетно новинарство, слободу медија и приступ јавним информацијама. Са слободним новинарством под све већим притиском, ЕУ потврђује своју одлучност да брани слободу штампе и медија у оквиру својих граница и широм света.”

Подели

Comments are closed.