Могерини о самиту САД-Демократска Република Кореја: кључан и неопходан корак ка трајном миру

0

Изјава Високе представнице/подпредседнице Федерике Могерини о исходу самита Сједињених Америчких Држава и Демократске Републике Кореје:

Данашњи сусрет председника Сједињених Америчких Држава и лидера Демократске Народне Републике Кореје потврђује наше дубоко уверење да је дипломатија једини пут ка трајном миру на Корејском полуострву. Наставак дипломатског пута је често пун изазова, али увек награђује. Овај самит био је кључан и неопходан корак ка изграђивању позитивног напретка постигнутог у међу-корејским односима и на полуострву до сада, захваљујући предводништву, мудрости и решености председника Републике Кореје, Мун Џае-Ина.

Коначни циљ, заједнички целој међународној заједници и Савету безбедности Уједињених нације, остаје потпуна, проверљива и неопозива денуклеаризација Корејског полуострва. Заједничка изјава коју су данас потписали лидери Сједињених Држава и Демократске Народне Републике Кореје даје јасан сигнал да тај циљ може да се постигне.

Европска унија снажно подржава међународни режим о неширењу нуклеарног оружја, укључујући и улоге Међунардне агенције за атомску енергију (IAEA) и Свеобухватног договора о забрани нуклеарних проба (CBTB) и спремна је да омогући и подржи наставак преговора и других корака усмерених ка изградњи поверења и обезбеђивању дугорочног мира, безбедности и напретка на Корејском полуострву, без нуклеарног оружја.

Подели

Comments are closed.