Могерини: Сарадња ЕУ и Кине „никада није била важнија”

0

Висока представница/потпредседница Федерика Могерини је данас током другог дана посете Пекингу копредседавала годишњем дијалогу између ЕУ и Кине заједно са кинеским државним секретаром Јангом Ђиечијем. Стратешки дијалог који се одржава у оквиру припрема за самит између ЕУ и Кине који ће бити одржан у јуну у Бриселу, био је прилика да Могерини и секретар Јанг разговарају о сарадњи у великом броју међународних питања и актуелних глобалних криза као и о билатералним односима.

Разматрајући дубину и обим стратешког партнерства ЕУ и Кине, званичници су разговарали о великом броју питања: од растућих тензија на Корејском полуострву – питање у ком Кина и Европска унија подржавају хитну денуклеаризацију, смиривање тензија и повратак дијалогу – до спровођења Заједничког свеобухватног плана деловања. Висока представница и секретар су истакли „снажну опредељеност пуном спровођењу свих елемената Плана деловања […] као најважнијег аспекта контроле оружја и режима неширења нуклеарног оружја”. Обавезали су се на наставак заједничког рада у оквиру Заједничке комисије којој председава висока представница, а чији је Кина „активни, конструктивни и веома цењени члан.”

Могерини и секретар Јанг су водили дуг разговор о рату у Сирији у ком ЕУ као најважнији приоритет види окончање сукоба. Њих двоје су разговарали о начинима да активно подрже процес који предводи УН уз истовремени рад на унапређењу приступа хуманитарне помоћи у земљи. Могерини је изјавила: „Слажемо се да овај процес мора бити политички, да све стране морају бити укључене у њега и да употреба хемијског оружја мора бити истражена […] Тек по започињању кредибилне политичке транзиције ћемо мобилисати све неопходне ресурсе како бисмо Сиријце подржали у процесу помирења и обнове, као што је потврђено на бриселској конференцији о будућности Сирије и региона коју смо организовали почетком априла у сарадњи са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом.”

Могерини и Јанг су закључили да је неопходно мобилисати међународну подршку за мировни процес у Авганистану, решавање кризе у Либији, Африци – у којој постоји потенцијал за повећање сарадње – као и у питањима безбедности и одбране. Када су у питању безбедност и одбрана Могерини је говорила о „стварању додатних прилика да [ЕУ и Кина] заједно раде на решавању изазова који се тичу очувања мира, борбе против гусара и тероризма.”

Европска унија и Кина као глобалне силе „деле одговорност за изградњу глобалног поретка који се заснива на правилима у ком влада виши степен сарадње”, рекла је Могерини. Она је истакла да су споразуми о климатским променама и циљевима одрживог развој из Париза и Њујорка, као и подршка која се пружа Светског трговинској организацији у циљу спречавања протекционизма, три области у којима Европска унија и Кина морају да остваре тесну сарадњу како би обезбедиле очување светског поретка.

Када су у питању билатерални односи, Могерини је пренела забринутост Европске уније поводом поштовања људских права у Кини и подвукла значај искреног и констуктивног дијалога као најбољег начина за решавање свих питања. Она је рекла да намерава да покрене преговоре о визним олакшицама и решавању проблема ирегуларних миграција у циљу јачања инфрастуктурних веза посредством платформе о повезаности ЕУ и Кине и остваривања значајног напретка у преговорима о Свеобухватном инвестиционом споразуму. Имајући о виду да се ради о једном од најзначајнијих трговинских и инвестиционих односа на свету, Могерини је подсетила на посвећеност кинеског председника Ђинпинга слободној трговини, мулилатерализму и одрживом развоју и поновила да ЕУ и Кина „морају заједно да раде не само на очувању, већ и на унапређењу међународног система који се заснива на правилима а који је у основи нашег заједничког просперитета и безбедности.”

Висока представница и државни секретар су се сложили да је „стање наших односа  изузетно позитивно као и дневни ред посете, односно стратешког дијалога” који је „добра основа за припрему предстојећег самита.”

Подели

Comments are closed.