Могерини, Хан и Кинг на самиту Западног Балкана – јачање веза унутар региона и са ЕУ

0

Висока представница за спољне послове и безбедност/потпредседница Европске комисије Федерика Могерини, комесар за европску суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан и комесар надлежан за унију безбедности Џулијан Кинг присуствоваће самиту земаља Западног Балкана који се 9. и 10. јула одржава у Лондону у оквиру Берлинског процеса.

У самиту ће учествовати лидери и министри десет држава чланица и шест западнобалканских партнера. Главне теме самита ће бити јачање економске стабилности и безбедности у региону те решавање политичких и правних питања са циљем помирења. Самит ће бити прилика за даље јачање европске перспективе региона.

На челу делегације ЕУ ће бити висока представница Могерини, која ће, заједно са комесаром Ханом, учествовати у састанку са шефовима држава или влада у уторак.

Комесари Хан и Кинг ће присуствовати састанцима са министрима спољних послова у понедељак.

Комесар Хан ће заједно са министрима спољних послова те представницима омладинских и организација цивилног друштва учествовати у једној од дебата и одржати говор у Четам хаусу у уторак. Пренос говора можете пратити на аудио-визуелном сервису Европске комисије.

Комесар Кинг ће одржати говор на догађају посвећеном безбедности, са нарочитим фокусом на сарадњу ЕУ са Западним Балканом у области борбе против тероризма, сајбер криминала и радикализације.

Подели

Comments are closed.