Награда ЕУ за интеграцију Рома: две успешне српске приче

0

Поводом Међународног дана Рома, ЕУ инфо центар и Делегација ЕУ у Републици Србији организовали су представљање Награде ЕУ за интеграцију Рома као и две организације из Србије које су добиле то престижно признање. На догађају „Награда ЕУ за интеграцију Рома: две успешне српске приче“ одржаном у ЕУ инфо центру представљени су лауреати – Фондација ГРУББ (Гyпсy Рома Балканс Урбан Беат) и Удружење Рома Браничевског округа.

Никола Бизел из Делегацији ЕУ у Србији истакао је у поздравној речи да је инклузија Рома посебно важна за Европску унију и да је то разлог што је 2014. године уведена награда ЕУ за инклузију Рома. Он је честитао добитницима за ову годину и посебно истакао да је један од награђених пројеката грант који је финансирала Делегација ЕУ у Србији.

„То је још један доказ у прилог чињеници да је ова тема за нас од посебне важности. Социјално укључивање, или једноставније речено, солидарност са осетљивим групама, је једна од основних вредности Европске уније, коју је и Србија у потпуности усвојила. Ппоштовање људских и мањинских права део је свих европских политика и представља важан део европских интеграција као и преговора Србије за чланство у ЕУ. Влада Србије је носилац овог процеса али и велики део носе општине, организације и грађани на локалу“, закључио је Бизел.

Силвија Синани из Фондације ГРУББ представила је награђени пројекат ГРУББ центри – места у Новом Саду и Нишу у којима ромска деца могу да добију додатну помоћ у учењу и ваншколским активностима, као и подршку да се изразе уметнички и истовремено промовишу ромску кутуру. Она је рекла да кроз програм учења годишње прође око 600 ромске деце и захвалила Делегацији ЕУ у Србији на подршци.

Другонаграђени пројекат „Наше право на бољи живот” Удружења Рома Браничевског округа представио је Ненад Гавран, координатор пројеката који је казао да Удружење спроводи програм самозапошљавања Рома, помаже у њиховој едукацији и у добијању грантова за новоосноване фирме (у набавци опреме), као и у посредовању у стажирању (25 њих сада стажира у јавним предузећима). Гавран је рекао да је пројект добио замајац захваљујући Награди ЕУ. Заједно са једним од корисника пројекта, основцем Јованом који је добијао додатне часове у оквиру пројекта, Гавран је уручио повељу и захвалницу Бизелу као представнику Делегације ЕУ

Након званичног дела, одржан је краћи музички наступ групе ГРУББ.

Подели

Comments are closed.