Наслеђе, слобода, прогрес и разноликост представљени изложбом „Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске“

0

Наслеђе, слобода, прогрес и разноликост као вредности на којима се темељи европска цивилизација, теме су изложбе „Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске“, која је отворена у овој установи културе, у склопу обележавања 2018. године као Европске године културног наслеђа. Изложбу је отворио шеф за информисање, комуникацију и медије Делегације Европске уније у Србији, Пол-Анри Пресе.

„Част ми је и задовољство што имам прилику да отворим ову изложбу и сматрам да је лепо што се и Србија прикључила другим државама Европске уније у облежавању године европског културног наслеђа, низом активности које спроводи Делегација ЕУ у Србији, уз помоћ Министарства културе и информисања и бројних установа културе. Мото кампање је „Наше наслеђе: где прошлост сусреће будућност“ и у том контексту посматрано налазимо се на правом месту јер је Галерија Матице српске прави пример како у савремено доба једна од најстаријих установа културе успева да сакупи, чува и представи најбоље примере спрског културног наслеђа које ће помоћи садашњим и будућим генерацијама да изграде свој идентитет а да се не одрекну идентитета који им је остављен у наследство“, рекао је Пресе.

Управница Галерије Матице српске, Тијана Палковљевић истакла је да изложба обухвата 67 дела насталих у периоду од 1850. до 2005. године, која су одабрана како би се публика подстакла на промишљање и преиспитивање европских феномена.

„Тимски смо изабрали дела која илуструју феномене на којима почива Европска унија – слобода, наслеђе, прогрес и разноликост. На вама је, као публици, да размислите шта све још може бити европски феномен и да ли смо одабрали праве феномене, те да ли су то заиста приче које ове слике причају. У питању су дела из наше колекције која припадају углавном домаћим ауторима, свега неколико су насликали страни сликари, а која, представљена на овај начин, дају другачији увид и другачији поглед на колекцију Галерије Матице српске“, рекла је Палковљевић.

Изложбу прати двојезична публикација Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске / Еуропеан Пхеномена ин тхе Цоллецтион оф тхе Галлерy оф Матица Српска са текстовима кустоса и конзерватора мр Данила Вуксановића, Луке Кулића, Мирославе Жарков и Станиславе Јовановић, као и репродукцијама свих изложених уметничких дела из колекције Галерије Матице српске.

Помоћница министра за међународне односе и европске интеграције при Министарству културе и информисања Републике Србије, Асја Драча Мунтеан, објаснила је шта за њу лично представљају теме којима се изложба бави.

„Када говоримо о наслеђу то је све оно што једна заједница препознаје као своје наслеђе. Слобода је нешто чему тежимо као појединци и као друштво. Прогрес је друштвени и економски развој, који су испреплетани и без којих Европа није препознатљива. И наравно, ту је разноликост као темељна вредност европског друштва, која мене подсећа на разноликост културних израза које ми као друштво штитимо и тумачимо. Управо ова изложба али и предавања која ће бити организована на ове четири теме испуњавању све критеријуме који су наведени у одлуци Европске уније којом је покренута кампања обележавања године европског културног наслеђа. Иако Србија нема статус чланице Европске уније позвани смо да се укључимо у ову агенду и да искористимо ову иницијативу да промовишемо културно наслеђе Србије, а Галерија Матице српске на прави начин је то учинила овом изложбом“, рекла је она.

Током трајања изложбе биће приређена кустоска вођења суботом у 11 и 17 сати и предавања петком у 19 сати, а детаљне информације налазе се на интернет страници Галерије Матице српске. Изложба је отворена до 16. септембра 2018. године.

Подели

Comments are closed.