Најбољи европски пројекти на календару Европског ПРОГРЕСа за 2018.

0

Јована Павловић, ученица Школе за текстил и дизајн из Лесковца добитница је прве награде на конкурсу за календар развојног програма Европски ПРОГРЕС за 2018. годину, док су друго и треће место припали Викторији Марковић из алексиначке Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић“, и Ђорђу Миленковићу из Техничке школе „Никола Тесла“ из Сурдулице.

Честитајући победницама и победницима, Штефен Худолин, из Делегације ЕУ је у Врању истакао да је овогодишња тема конкурса „Мој омиљени европски пројекат“, иако захтевна, подстакла младе са југа Србије да сазнају више о пројектима које је ЕУ у партнерству са Владом Швајцарске подржала у њиховим местима и упознају људе који су имали директну корист од те помоћи.

„Учеснице и учесници такмичења су дочарали не само пројекте већ и шта су ти пројекти донели њиховим заједницама кроз побољшање локалне економије, инфраструктуре и приступа јавним услугама” рекао је Штефен Худолин.

„Без обзира које сте пројекте одабрали, сви они приказују толерантно, еколошки чисто окружење где су лични и друштвени развој приоритет. Европска унија је ту уз вас да вас подржи да наставите да развијате овакво друштво и нове идеје“, додао је Штефен Худолин приликом уручивања награда, лаптоп и таблет рачунара и мобилних телефона, за 12 најбољих ђака чији радови красе странице календара. Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић“ из Алексинца проглашена је за најбољу на основу ангажовања и преданости приликом припрема радова и посета пројектима и награђена је компјутером и пројектором.

Овим такмичењем такође заједно са средњошколцима и средњошколкама из 34 општине са југа Србије ЕУ и Влада Швајцарске и Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) обележавају десет година сарадње током које је подржано преко 560 пројеката, вредности 32 милиона евра.

„Ви сте за нас права инспирација, а надам се да ћете наставити да инспиришите своје вршњаке, породице, професоре и лидере показујући им како мали кораци могу да направе велику разлику”, рекао је менаџер Европског ПРОГРЕСа Грем Тиндал на додели награда, истичући да само активним учешћем млади људи могу да играју кључну улогу у властитом развоју и развоју својих заједница.

„Реализацијом капиталних пројеката се стварају бољи услови за живот свих наших суграђана и суграђанки, али се промовишу и најбоље европске вредности и најбоља пракса, и управо овај ликовни конкурс предстваља спој образовања, креативног стваралаштва младих и европских пројеката за целокупни напредак југоисточне и југозападне Србије“, рекла је Зорица Јовић, чланица градског већа Града Врања задужена за културу и образовање.

На страницама календара Европског ПРОГРЕСа за предстојећу годину поред прва три награђена рада налазе се и радови Милана Величковића из Сурдулице, Нејле Чаушевић из Прибоја, Радице Ђокић из Лесковца, Миливоја Константиновића и Луције Бешевић из Ивањице, Керима Авдића из Сјенице, Луке Бошковића из Рашке, Стефана Стаменковића из Владичиног Хана и Марте Живковић из Беле Паланке.

За победницу овогодишњег конкурса, Јовану Павловић, ученицу Школе за текстил и дизајн из Лесковца, омиљени европски пројекат је унапређење енергетске ефикасности у лесковачкој Основној школи „Трајко Стаменковић“ коју је шеф ИИ сектора Делегације ЕУ, Штефен Худолин посетио пре промоције календара у Врању. У школи је замењена дотрајала грађевинска столарија, на крову и фасади је постављена термоизолација, а нови ЛЕД панели боље осветљавају и пружају боље услове за рад и боравак у учионицама За ове радови на енергетској санацији школе ЕУ је определила 95.000 евра, а унапређења ће допринети уштедама у градском буџету кроз смањење текућих трошкова одржавања објекта.

„Овај пројекат омогућио је да преко 800 основаца и преко 80 запослених у школи имају боље услове за рад и направио значајну промену за целу школу, а ЕУ ће наставити да пружа подршку сектору образовања, али не само кроз инфраструктуру већ и у реформским процесима на путу ка ЕУ”, рекао је Худолин.

Јасмина Ранђеловић, заменица градоначелника Лесковца је истакла да је и локална самоуправа уложила 75 милиона динара у енергетску санацију више школа, а да Лесковац заједно са ЕУ и владама Швајцарске и Србије има исти циљ да се обезбеде бољи услови за све ђаке.

„Наша школа је добила потпуно нови изглед, а сви ми запослени заједно са ученицима учинићемо све да се сваки динар уложен у ову школу врати вишеструко знањем кроз генерација ђака који ће је завршити”, навела је директорка ОШ „Трајко Стаменковић”, Сунчица Илић.

Активности Европског ПРОГРЕСа, програма који доприноси одрживом развоју јужне и југозападне Србије, Европска унија и Влада Швајцарске подржава са укупно 24,46 милиона евра. Програм има за циљ да ојача локалну администрацију, створи повољније окружење за развој инфраструктуре и привреде као и побољшање спровођења политика у области социјалне инклузије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Општине обухваћене програмом – Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

Подели

Comments are closed.