На четири континента за две године

0

Најбољи стари народни лек за јачање крвне слике је целер. Но, да би родила, овој биљци која се користи и као зачин – потребне су две године. Таман је две године било потребно и групи талентованих, младих стручњака из Ниша да освоје тржиште бројних компанија на четири континента. Млада нишка ИТ компанија Бадин софт данас има десетак великих клијената на домаћем тржишту, али и на америчком, европском, азијском и аутралијском континенту.

Све су покренули Душан и Божидар, двојица младих ИТ стручњака који су уложили: посвећен рад, јасну визију и озбиљан приступ. Временом се тим увећавао, а данас фирма (која је званично основана крајем 2016.) има више од 60 запослених и сарадника. Један од оснивача фирме Душан Цветковић на недавно одржаном Форуму напредних технологија добио је признање за најбољег младог предузетника у области напредних технологија, због примене светских трендова из програмерства.

Бадин софт бави се креирањем софтвера који су намењени компанијама из различитих области пословања, од финансијских и банкарских система, дизајна, консалтинга, инфраструктуре, али и ауто индустрије и других привредних  грана. Посебно поље њихове експертизе представља такозвани програм лојалности. Фирма послује по принципу Б2Б – business to business.

Поред озбиљног рада, како истичу, један од најважнијих предуслова за успех је у томе да људи увек буду на првом месту, што њихов слоган „Ит’с алл абоут пеопле“ и поручује. Задовољство запослених, али и свих сарадника и партнера је неопходно како би се остварио напредак.

„Увек нам је у фокусу оријентација ка људима и то је једна од наших основних вредности. Желимо да ставимо човека у центар свега и наступимо као породица, а не као компанија која брине искључиво о послу“ каже Ина Хрват, ХР менаџерка фирме. Не боје се да пруже шансу младим људима који тек започињу своју каријеру. Њихов тим чини и велики број студената и практиканата који током ангажовања у фирми имају пуну подршку да заврше студије јер верују да је важно радити на личном и професионалном развоју сваког појединца.

„Покушавамо да направимо баланс и да људи имају довољно времена за све своје обавезе. Компанија има разумевања за све изазове и активности чланова тима“ каже Александра Видојковић, портфолио менаџерка фирме. Бадин софт посвећује пажњу и константном усавршавању свих чланова тима, а труде се да активно учествују у локалној заједници, подржавају друштвено-корисне иницијативе, као и да хуманитарним радом помогну заједници.

Подршка ЕУ

Уз помоћ Европске уније, кроз развојни програм ЕУ ПРО за ову годину је додељено 2.1 милион евра подршке за предузећа са југоистока и југозапада Србије. Укупно 106 предузећа добиће помоћ за набавку нове опреме и унапређење конкурентности, како би се допринело развоју локалне привреде. Међу фирмама чији су предлози пројеката одобрени у оквиру овог конкурса, нашла се и компанија Бадин софт.

„Пројекат који нам је одобрен представља велико признање. Много нам значи када таква организација препозна наш рад и да нам на значају. Овај пројекат ће нам помоћи да се боље позиционирамо на тржишту, да унапредимо пословање и да даље напредујемо, “ истиче Александра Видојковић.

Приликом недавне посете југу Србије шеф Делегације ЕУ у нашој земљи, амбасадор Сем Фабрици, свечано је уручио првих 38 сертификата подршке ЕУ ПРО предузећима која послују у Зајечарском, Јабланичком, Нишавском, Пиротском, Пчињском и Топличком округу. Амбасадор Фабрици је тада подсетио да Европска унија пружа подршку микро и малим предузећима која чине 90% свих предузећа и стуб су привреде како у Србији тако и у земљама ЕУ. И у наредном периоду, ЕУ ће наставити да кроз своје политичке, финансијске и социјалне инструменте подржава успешне предузетничке идеје и подстиче развој локалне економске инфраструктуре.

Подршка ЕУ у великој мери доприноси предузећима да развијају своје стратешке циљеве и унапреде пословање. Креирањем повољног амбијента, отварају се прилике за нова радна места и општи развој заједнице. „Ми смо тренутно оутсоурцинг компанија, а наш стратешки план је развијање сопственог производа. Ово признање које смо добили ће моћи значајно да нас „погура“ у том смеру и помогне како бисмо остварили своје циљеве“ закључује Александра Видојковић.

Европска унија је за трогодишњи програм ЕУ ПРО, који је почео јануара 2018. године определила укупно 25 милиона евра.

Подели

Comments are closed.