Нијмеген зелена престоница Европе у 2018.

0

Холандски град Нијмеген ће сутра званично бити проглашен зеленом престоницом Европе за 2018.

Комесар за животну средину, поморска питања и рибарство Кармену Вела ће титулу коју је прошле године носио Есен предати Нијмегену. Имајући у виду да преко две трећине Европљана живи у урбаним подручјима, решавање изазова везаних за животну средину је од пресудног значаја за здравље и благостање грађана.

Титулом зелена престоница Европе се препознаје важна улога градова као покретача одрживог развоја, а градовима се одаје признање за посвећеност унапређењу урбаних средина.

Комесар Вела је изјавио: „Велика ми је част да титулу зелене престонице Европе предам Нијмегену, првом холандском граду који је освојио ово признање. Нијмеген је показао шта се све може постићи истинском сарадњом. Од амбициозних енергетских циљева и посвећености циркуларној економији, преко изванредног бициклистичког покрета и зеленог саобраћаја, до импресивних мера за заштиту од поплава на реци Вал, Нијмеген је доказао да је лидер одрживог развоја урбане средине. Сигуран сам да ће ово надахнути друге градове у Европи на њиховом путу ка зеленијој будућности. Градоначелнику Брулсу, његовом тиму и житељима Нијмегена желим све најбоље.”

Кроз размену и промоцију најбољих пракси које су опробане у овом холандском граду, Нијмеген ће бити узор одрживог урбаног развоја.

Подели

Comments are closed.